ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia și Turcia și-au normalizat complet relațiile bilaterale după grava criză ce a urmat incidentului în care un avion militar rus a fost doborât la frontiera siriano-turcă, au confirmat vineri, la Moscova, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan. 


Obiectivul lor acum este consolidarea cooperării dintre Rusia și Turcia, deși cele două state încă au abordări diferite în conflictul din Siria, unde fiecare susțin părți adverse, relatează AFP. „Am încheiat procesul de normalizare. Nu mai dorim să folosim acest cuvânt", a spus Erdogan la conferința de presă comună cu Putin, desfășurată la Kremlin. Suntem determinați să îmbunătățim și mai mult relațiile esențiale și speciale dintre cele două țări, a adăugat președintele turc, subliniind că așteaptă ridicarea totală a sancțiunilor economice impuse țării sale de către Rusia, scrie Agerpres.

Aceste sancțiuni au fost adoptate de Moscova în timpul crizei provocate de doborârea unui avion militar rus de către aviația turcă la frontiera cu Siria, în noiembrie 2015. A urmat un an și jumătate de tensiuni, dar relațiile dintre Moscova și Ankara au intrat vara trecută într-un proces de normalizare, Putin ordonând atunci ridicarea unei părți a sancțiunilor, mai ales în sectorul turistic, după ce Erdogan a prezentat regrete pentru incidentul din 2015.

Alte incidente au survenit între timp, respectiv asasinarea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, de către un polițist turc și apoi uciderea a patru soldați ruși în Siria după ce aviația turcă a atacat o țintă greșită, au primit răspunsuri diplomatice cu mesaje de condoleanțe din partea ambelor părți și nu au afectat acest proces de normalizare al relațiilor bilaterale ruso-turce.