ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Documente interne dezvăluie că Bruxelles-ul intenționează să includă controversatul pact ONU pentru migrație în cadrul juridic al UE „prin ușa din dos”, au avertizat Austria și Ungaria.

Ministrul austriac de Externe, Karin Kneissl, a declarat  la începutul acestei săptămâni, la Bruxelles, că guvernul său s-a opus unui raport al Serviciului Juridic al Comisiei Europene care prevede că pactul ONU pentru migrație ar trebui să aibă consecințe obligatorii din punct de vedere juridic pentru fiecare stat membru al UE. Inclusiv pentru statele care s-au retras din acest pact. Documentul descrie migrația în masă ca fiind „inevitabilă, necesară și recomandabilă”, scrie breitbart.com.

Pe măsură ce un număr tot mai mare de țări, inclusiv câteva state membre UE, au început să aibă îndoieli cu privire la controversatul pact ONU în săptămânile și lunile care au precedat semnarea lui, în decembrie 2018, lideri europeni precum Angela Merkel au insistat să-i convingă pe adversarii documentului că acesta nu are caracter obligatoriu. În paralel, presa mainstream critica orice poziție contrară a unor state față de acest pact, numind-o „teorie a conspirației forțelor de extrema-dreapta”

Kneissl a declarat pentru presa locală că este „uimită” să descopere acum documentul conform căruia Comisia Europeană s-a răzgândit în privinția faptului că pactul nu este obligatoriu.

La rândul său, liderul FPÖ din Parlamentul European, Harald Vilimsky, a declarat că evoluțiile actuale privind documentul UE dovedesc că partidul său a avut dreptate când a cerut ieșirea Austriei din acest pact. Ca partener al coaliției de guvernământ, partidul FPO acționează ca „o umbrelă protectoare pentru Austria și apără interesele țării”, a spus Vilimisky. 

„Insistăm să ne păstrăm suveranitatea națională asupra problemei azilului și migrației ... Nu poate exista un „drept la migrație ”[băgat în legislația UE], pentru că acest lucru ar  face ca problemele Europei să fie de nerezolvat", a adăugat Vilimski.
 
În paralel, omologul maghiar al lui Kneissl, Péter Szijjártó, a descris raportul  Comisiei Europene drept „dovadă tangibilă” a faptului că UE intenționa să facă pactul ONU pentru migrație obligatoriu în întregul bloc comunitar. Serviciul Juridic a formulat „întemeiate și legale” motivele pentru ca acordul să fie obligatoriu din punct de vedere juridic, a explicat șeful diplomației ungare.

Pactul mondial al Națiunilor Unite asupra migrației a fost aprobat la 10 decmebrie 2018, la Marrakesh (Maroc), după proclamarea orală și cu tradiționala lovitură de ciocan, în fața a circa 150 de țări reunite în conferință interguvernamentală. România, alături de alte state, a semnat documentul, în ciuda unor proteste care au avut loc la București, în timp ce  nouă țări - Austria, Australia, Chile, Cehia, Republica Dominicană, Ungaria, Letonia, Polonia și Slovacia s-au retras din acest pact. Alte șapte țări au invocat consultări interne - Belgia, Bulgaria, Estonia, Israel, Italia, Slovenia și Elveția.