ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un nou caz de condamnare la moarte a unui creștin, în Pakistan. Tânărul Nadeem James, 35 de ani, arestat în iulie 2016, este acuzat că l-a ofensat pe Allah pe Whatsapp, scrie ziarul Il Giornale.

Nadeem James a fost arestat anul trecut după ce a fost acuzat de un prieten că a trimis pe WhatsApp un material ce îl ridiculiza pe Profetul Mohamed. 

Prietenul care l-a dat pe mâna autorităților a spus că a primit pe WhatsApp un poem în care profetul Mohamed și alte figuri sfinte erau luate în derâdere, conform presei locale. Acuzatul  „a fost condamnat la moarte joi, ca urmare a acuzațiilor de blasfemie”, a declarat vineri avocatul apărării, Riaz Anjum. 

În Pakistan, insultele la adresa Profetului pot aduce pedeapsa cu moartea. Cele mai multe dosare de acest fel sunt deschise împotriva membrilor minorităților religioase. Avocatul tânărului, Riaz Anjum, a declarat că va face apel împotriva verdictului. Apelurile sunt însă preîntâmpinate de proteste masive ale musulmanilor, care cer executarea pedepsei.
 
Rămâne celebru cazul singurei femei condamnate la moarte pentru blasfemie, Aasiya Noreen (Asia Bibi), tot o creștină, mamă a cinci copii. Ea  a primit pedeapsa capitală în Pakistan pentru blasfemie, după ce le-a sfidat pe femeile musulmane care i-au interzis să bea apă din același loc cu ele, după o zi de muncă la câmp. 

Femeia a fost acuzată de vecinele ei de blasfemie, după ce le-a sfidat atunci când i-au interzis să bea apă din aceeași cană pe care o foloseau ele, pe motiv că este creștină. Ea a băut apă, iar celelalte femei susțin că a făcut afirmații jignitoare la adresa profetului Mahomed. Femeia a fost condamnată la moarte în 2009 în primă instanță. În 2010, verdictul a fost reconfirmat, iar Instanța Supremă din Lahore, ultima cale de atac, a confirmat în 2014 condamnarea la moarte prin spânzurare pentru Aasiya Noreen.  

Creștinii din Pakistan au zilele numărate și dacă nu sunt reclamați pentru ofense aduse Profetului. Recent, presa străină a relatat cazul unui băiat creștin ucis în bătaie de colegii săi musulmani, într-o școală din provincia Punjab, din Pakistan, la doar câteva zile de la începerea anului școlar.