ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un palat ce a aparținut fostului lider irakian Saddam Hussein va fi transformat în muzeu până în luna septembrie a acestui an. 

Muzeul va conține piese ce aparțin periodei sumeriene, babiloniene, asiriene și nu numai. De asemenea, proiectul de bucură de susținerea și implicarea British Museum.

Clădirea se află în localitatea Basra, în sudul Irakului și va fi transformată în  primul muzeu care se va deschide după o lungă perioadă de timp, țara fiind în război continuu. Aceasta a fost folosită în timpul conflictelor armate drept sală de mese pentru armata Marii Britanii, până în 2007 când britanicii și-au retras trupele.

Cei implicați în proiect spun că muzeul va conține cel puțin 3500 de piese care au aparținut Muzeului național din Bagdad, obiecte din diferite perioade, inclusiv din Sumer, Babilon sau Assiria.
 
Costurile înființării muzeului se ridică la 3,5 milioane de dolari, și au fost suportate în mare parte de către fundația de caritate britanică, Friends of Basrah Museum. Fundația a obținut peste jumătate de milion de dolari din donații, bani obținuți în special de la companii petroliere. De asemenea, o parte din bani va fi suportată și de către oficialitățile din Basra. British Museum și-a oferit gratis ajutorul pe partea curatorială a expozițiilor, precizează National Geographic.