ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suveranul britanic trebuia să sosească la Paris duminică, în cadrul primei sale vizite de stat în străinătate.

Palatul Elysée a anunțat însă vineri, într-un comunicat, amânarea vizitei lui Carol al III-lea „ținând cont de anunțul unei noi zile de acțiune națională împotriva reformei pensiilor”.

Este un eufemism pentru violentele lupte de stradă care fac ravagii de mai multe zile în Paris și în toată Franța, ca urmare a deciziei regimului Macron de a impune majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, ocolind votul Parlamentului.

La rândul său, Downing Street susține că „această decizie a fost luată cu acordul tuturor părților, după ce președintele francez a solicitat guvernului britanic”.

Comunicatul președinției franceze completează:

„Decizia a fost luată de guvernele francez și britanic după o convorbire telefonică între Președintele Republicii și Rege în această dimineață, pentru ca Majestatea sa, regele Carol al III-lea, să poată fi primit în niște condiții în concordanță cu relația noastră de prietenie.”

Palatul Elysée a promis că vizita va fi reprogramată „în cel mai scurt timp”.

La rândul său, Palatul Buckingam a arătat că suveranul și soția sa se bucură să meargă în Franța „de îndată ce va fi identificată data” potrivită.

Vizita lui Carol și a Camillei în Germania, care urma după cea din Franța, va avea loc conform programului.

Faptul că guvernul francez nu este capabil să asigure condițiile adecvate unei vizite de stat reprezintă o palmă usturătoare pe obrazul lui Macron.

Mulți comentatori încep să se îndoiască de capacitatea acestuia de a mai guverna și cred că o demisie reprezintă singura soluție posibilă.

Într-adevăr, imaginile cu luptele de stradă din Franța seamănă tot mai mult cu un război civil.

Sau cu revoluția din 1789, în urma căreia regele și-a pierdut nu doar coroana ci și capul.