ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serviciile europene de informații avertizează că un „val” de 3.000, până la 5.000 de combatanți ai organizației teroriste Statul Islamic s-ar putea întoarce în Europa, din cauza înfrângerilor suferite de ISIS în Orientul Mijlociu, a anunțat duminică ministrul belgian de Interne Jan Jambon.

„Se vede că Statul Islamic este sub presiune din cauza atacurilor de la Rakka și Mosul. Fie combatanții belgieni rămân acolo pentru a ajuta la apărarea Statului Islamic. Cealaltă ipoteză este că Statul Islamic își trimită înapoi pe acești combatanți. Și nu numai pe cei 200 de belgieni din zonă, ci pe cei 3.000 până la 5.000 de europeni care se află acolo”, a spus Jambon.


„Toate serviciile de informații sunt în curs de a urmări acest lucru și fac schimb de informații pe acest subiect. Dacă acest val va veni, va trebui să fim pregătiți”, a adăugat el.

În Belgia, 117 presupuși combatanți s-au întors din zonele de conflict, potrivit oficialului. Jumătate sunt în închisoare, ceilalți sunt sub supraveghere.

„Există și câteva zeci de persoane care au încercat să meargă în Siria, și ele sunt sub supraveghere”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui, Belgia este totuși mai sigură decât înainte de atentatele de la Paris, de anul trecut, datorită măsurile luate de Guvern. „Există o cultură mult mai mare a securității, în special din partea populației care urmărește directivele serviciilor de securitate”, consideră Jambon.