ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dezvăluirile din scurgerile de informații făcute publice sub numele de Panama Papers ne arată un univers financiar alternativ care leagă o singură firmă de avocatură de o rețea globală de politicieni, moguli, criminali și agenți cu moralitate îndoielnică, potrivit panamapapers.icij.org.
 
 
Ilegalitățile merg atât de departe, încât au ajuns și până la scandalul Watergate, care a zguduit o lume întreagă și a provocat demisia președintelui american Richard Nixon în 1976, relatează nbcnews.com.

 În timp ce mare parte din atenție i-a fost acordată președintelui rus Vladimir Putin, al cărui nume nu apare în documente, scurgerile de informații dezvăluie noi detalii despre evenimente care au avut loc cu decenii în urmă.

Cazurile au puține lucruri în comun cu implicarea firmei Mossack Fonseca. Conexiunile sunt oarecum tangențiale, iar firma insistă că nu a făcut nimic ilegal.

Co-fondatorul Jurgen Mossack a demisionat de la conducerea firmei de avocatură, în ideea că înlocuitorul său va fi numit de o altă companie din Panama, condusă de americanul Gilbert R.J. Straub.

Grupul de jurnaliști care a condus ancheta Panama Papers a intervievat un fost agent american care a declarat că l-a investigat pe Straub într-un caz de spălare de bani. Agentul a menționat consorțiului de jurnaliști că, în timp ce el lucra sub acoperire, Straub se mândrea cu faptul că a contribuit cu 50.000 de dolari pentru plata hoților care au pătruns în birourile Comitetului Democratic Naținal din complexul Watergate în luna iunie a anului 1972. Inafama infracțiune a declanșat un scandal din cauza căruia președintele american Nixon a fost forțat să demisioneze, iar momentul a rămas consemnat în istorie.