ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lumea este bulversată, începând de duminică seara, de o nouă dezvăluire extraordinară cu amploare planetară, de tipul WikiLeaks. Scurgeri masive de documente aparținând firmei Mossack Fonseca expun secretele financiare ale unor lideri mondiali, capete încoronate, corporații internaționale, membri marcanți ai crimei organizate și afaceriști controversați. Mossak Fonseca este a patra firmă la nivel mondial de avocatură offshore. Are sediul în Panama, de unde și numele acestui dosar de presă: #PanamaPapers - Documentele panameze.

Aceasta arată cum șefi de stat, dar și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, precum și rețele criminale fac parte din lista de beneficiari reali a mai mult de 214.000 de societăți offshore care au fost înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, potrivit unei anchete jurnalistice care poate fi accesată pe panamapapers.icij.org. Printre cele mai sonore nume se numără apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin, precum și prim-ministrul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson.

Scurgerile de informații ar aparține uneia dintre cele mai bine ascunse companii din lume, firma de avocați Mossack Fonseca din Panama și aduc în prim-plan secretele financiare ale unor lideri mondiali, corporații internaționale, membri ai unor rețele de crimă organizată și oameni de afaceri controversați.

Numele a 72 de actuali sau foști șefi de stat și de guvern sau ale apropiaților lor apar în datele publicate, inclusiv dctatori acuzați că și-au jefuit propriile țări.

Printre cei care sunt implicați în schema de spălare de bani se numără și apropiați ai șefului statului rus, Vladimir Putin. Documentele arată cum rețeaua respectivă a spălat impresionanta sumă de două miliarde de dolari prin intermediul unei bănci rusești, Bank Rossia, aceeași asupra căreia Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au impus sancțiuni după anexarea Crimeei de către Rusia.

Sumele de bani treceau prin companii offshore, iar două dintre acestea erau dirijate de către unul dintre prietenii apropiați ai lui Putin, violoncelistul Serghei Roldughin. Istoria celor doi începe în adolescență, iar muzicianul este și nașul de botez al uneia dintre fiicele lui Putin.

De altfel, o parte din banii scoși de către băncile rusești de stat care au fost ascunși prin intermediul firmelor offshore au ajuns într-o stațiune de ski unde s-a căsătorit o altă fiică a președintelui rus.

Cu toate că numele lui Putin nu apare în "Panama Papers", datele arată că mai mulți prieteni de-ai săi au câștigat în acest fel milioane de dolari.

Nici premierul Islandei, Sigmundur Gunnlaugsson, nu scapă neșifonat de scurgerea de informații. Potrivit datelor studiate de Mossack Fonseca, acesta deținea o companie offshore prin intermediul căreia făcuse investiții de milioane de dolari în timpul crizei financiare.

Compania cu pricina, Wintris, a fost cumpărată de prim-ministru și soția sa în 2007, informație pe care nu a declarat-o în momentul în care a intrat în Parlament. Apoi, acesta a vândut jumătate de companie soției sale pentru suma de un dolar.

Gunnlaugsson s-a folosit de companie pentru a plasa investiții de milioane de dolari pe care i-a moștenit, dar acesta a declarat că nu s-a folosit de funcția sa politică pentru a conduce investițiile.

În scandal mai sunt menționați și foștii dictatori, Hosni Mubarak Moammar Gaddafi sau actualul președinte sirian Bashar al Assad. De asemenea, actualul lider ucrainean Petro Poroșenko s-ar fi folosit la rândul său de firma Mossack Fonseca.

Conturi offshore în Panama mai au și șase membri ai Camerei Lorzilor, trei foști parlamentari conservatori din Marea Britanie. Familiile a cel puțin opt actuali și foști membri ai Partidului Comunist Chinez au, de asemenea, averi ascunse.

Baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Onești și ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roșia Montană.

Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană, a apelat și el la aceiași avocați din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90. Tot în documentele panameze regăsim și filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munții Apuseni, dar și alte firme active în extracția petrolului și gazelor naturale, scrie RISE Project.

Vasile Frank Timiș a folosit firma Castle Europa Limited înființată în Bahamas de avocații Mossack Fonseca în afacerile demarate în România în 1997.

În sediul firmei de avocatură au fost păstrate secretele celor care au căpușat un alt combinat petrochimic din România. Documentele îi mai listează pe oamenii-cheie din privatizarea Alro, afacere anchetată de procurori pentru corupție, și arată cum s-au reprofilat apoi în alte afaceri cu minerale și gaze naturale.

Beneficiarii reali ai acestor mari afaceri au rămas secreți până astăzi, deși deciziile lor au avut un impact major în economia națională și au influențat viața a zeci de mii de familii. Documentele analizate de reporterii RISE Project arată și o altă față a acestei lumi secrete: oameni simpli care din lipsă de bani sunt dispuși să lucreze pentru firme care furnizează servicii offshore, asumându-și rolul de paravan pentru alte afaceri controversate.

Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vîntu, Said Baklini sunt alte nume de români care figurează în baza de date a firmei de avocatură Mossack Fonseca.