ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Papa Francisc a lansat critici dure la adresa Occidentului, care se face vinovat de exportarea și impunerea propriului model de democrație în țările arabe, precum Irak sau Libia, fără a respecta tradițiile culturale și politice autohtone.

 Această lipsă de respect pentru particularitățile unui stat nu face decât să permită proliferarea islamismului extremist, scrie Reuters.


”În fața islamismului terorist din zilele noastre, ar trebui să ne întrebăm cum a fost exportat un model de democrație occidental în state unde exista deja o structură a puterii stabilă, bazată pe legături tribale, așa cum exista în Irak. Pur și simplu nu putem să oferim statelor sfaturi fără să luăm în considerare diferențele culturale”, a precizat conducătorul bisericii catolice.
 
Papa Francisc nu s-a ferit să acuze Occidentul pentru situația dezastruoasă în care a ajuns Libia.

”Așa cum mi-a spus un libian recent - obișnuiam să-l avem pe Gaddafi, acum avem 50 asemenea lui”, a precizat Papa, făcând referire la fostul dictator Muammar Gaddafi, răsturnat de la putere și ucis în 2011 cu sprijinul aliaților occidentali.
 
De altfel, nu este pentru prima dată când Papa Francisc atacă așa-numitul ”colonialism cultural”, prin care statele occidentale vor să-și impună propriile valori asupra țărilor în curs de dezvoltare, în schimbul ajutorului financiar și umanitar.
 
Suveranul Pontif a atras atenția și asupra statutului migranților sosiți în Europa, susținând că izolarea comunităților musulmane în ghetouri este o abordare greșită în lupta de combatere a terorimului.
 
El a amintit că atacatorii sinucigași de la Bruxelles, care au ucis 32 de persoane, nu erau altceva decât belgieni, copii de migranți crescuți în ghetouri.
 
Nu este pentru prima dată când Francisc critică statele europene, pentru lipsa de răspuns față de criza migranților sau pentru modul în care tratează comunitățile străine, izolându-le în loc să le integreze.