ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Papa Francisc a evitat deliberat să facă semnul crucii și să invoce Sfânta Treime atunci când a oferit o binecuvântare de încheiere a unei întâlniri cu tineri din Indonezia. Alții l-au lăudat pentru că este „sensibil” la cultura musulmană locală.

La finalul unei întâlniri cu tineri de credințe diferite la Jakarta, papa Francisc a oferit o binecuvântare fără a invoca Sfânta Treime, spunând că această „binecuvântare” este „validă pentru toate religiile”, potrivit LifesiteNews

La încheierea primei zile de întâlniri în Indonezia, papa Francisc a fost prezent la o adunare a participanților comunității Scholas Occurrentes, o organizație internațională înființată de Francisc în Argentina în 2001.

După ce s-a angajat într-un dialog cu unii dintre tinerii implicați, Papa a anunțat că va oferi o ultimă binecuvântare. Grupul fiind compus dintr-un număr de membri de religii diferite – Scholas nu este o organizație catolică –, Francis a vrut ca binecuvântarea să aibă o natură multi-religioasă.

„Aș dori să dau binecuvântare. O binecuvântare înseamnă a dori ceva de bine”, a început papa Francis. Continuându-și rugăciunea de binecuvântare către mulțimea adunată, printre care se aflau catolici și musulmani, Francisc a adăugat:

Aici sunteți de diferite religii, dar avem un singur dumnezeu, el este unul singur.

Și în unire, în tăcere, ne vom ruga Domnului și voi da o binecuvântare pentru toți, o binecuvântare valabilă pentru toate religiile.

Dumnezeu să vă binecuvânteze pe fiecare dintre voi.

Fie ca el să vă binecuvânteze toate dorințele.

Fie ca el să vă binecuvânteze familiile.

Fie ca el să vă binecuvânteze pe toți cei prezenți (aici).

Fie ca el să vă binecuvânteze viitorul. Amin.

În încheiere, Francisc nu a făcut semnul crucii, așa cum este o practică obișnuită pentru un cleric catolic atunci când dă o binecuvântare, și nici nu a invocat numele Sfintei Treimi.

Semnificația profundă și importanța Semnului Sfintei Cruci au fost menționat recent de însuși Francisc în timpul discursului său Angelus de duminica, 4 iunie, de sărbătoarea Sfintei Treimi, scrie lifesitenews.com

Vorbind mulțimii din Piața Sf. Petru, Francis a spus:

Însemnându-ne trupul cu semnul crucii, ne amintim cât de mult ne iubește Dumnezeu, încât Și-a dăruit viața pentru noi; și ne repetăm că iubirea Lui ne învăluie cu totul, de sus până jos, de la stânga la dreapta, ca o îmbrățișare care nu ne abandonează niciodată. În același timp, ne angajăm să dăm mărturie despre Dumnezeu Care este iubire, creând comuniune în numele Lui.

Gestul recent al lui Francisc de a nu face semnul crucii când s-a adresat grupului Scholas a stârnit controverse în rândul credincioșilor catolici, iar papa a fost criticat că promovează sincretismul religios. După cum s-a menționat deja, călătoria sa în Indonezia va fi marcată în special de accentul pe dialogul interreligios în țara majoritar musulmană.