Papa Francisc e îngrijorat de faptul că oamenii încep să uite fericirea adusă de micile bucurii ale vieții și sunt într-o alergătură continuă pentru a produce cât mai mulți bani. Suveranul pontif a transmis prin intermediul săptămânalului francez Paris Match că oamenii trebuie "să înceteze să se mai închine banului". Potrivit acestuia, "capitalismul și profitul nu sunt diabolice dacă nu sunt transformate în idoli, dacă rămân doar instrumente", relatează AFP, citat de Agerpres.

"În schimb, dacă banii și profitul cu orice preț devin fetișuri adorate, dacă la baza sistemului nostru social și economic stă lăcomia, atunci societatea noastră se îndreaptă spre ruină", a adăugat Papa Francisc.

Suveranul pontif consideră că "oamenii și întreaga creație nu trebuie să fie în serviciul banului: consecințele a ceea ce este gata să se întâmple sunt sub ochii noștri, ai tuturor".

"Omenirea trebuie să renunțe să se închine banului și să pună din nou în centru persoana umană, demnitatea sa, binele comun, viitorul generațiilor care vor popula Terra după noi", a adăugat papa Francisc pentru care una din temele preferate este protejarea planetei.

Papa Francisc nu a ocolit nici confictele armate din Siria și Irak, criticând marile puteri ale lumii pentru că întrețin astfel de războaie, deși tot timpul vorbesc despre pace.

"Să ne întrebăm de ce există atât de multe războaie și violențe...Să nu uităm ipocrizia celor puternici ai planetei, care vorbesc de pace, dar care, pe ascuns, vând arme", a mai spus papa, recomandând "realizarea unor modele de dezvoltare economică menite să plaseze în centru ființa umană, și nu banul".