ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Papa Francisc îl va primi pe 4 iulie la Vatican pe președintele rus Vladimir Putin, a anunțat joi serviciul de presă Vatican News, într-un scurt comunicat, transmite AFP, citată de România Liberă

„Pot confirma că Sfântul Părinte îl va primi în audiență la Vatican pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, pe 4 iulie viitor”, a declarat purtătorul de cuvânt interimar al Vaticanului, Alessandro Gisotti.

Întâmplător sau nu, 4 iulie este chiar Ziua Independenței Statelor Unite. Pe această dată va avea loc a doua întâlnire dintre papa Francisc și președintele rus, după audiența avută de Putin în iunie 2015.

Cu acea ocazie, papa îl îndemnase pe conducătorul Federației Ruse „să facă un efort important și sincer pentru a realiza pacea” în Ucraina, după ce în 2014 Rusia anexase peninsula Crimeea și contribuise (neoficial-n.red.) la escaladarea conflictului secesionist din regiunea Donbas.

Întrevederea bilaterală din 2015, desfășurată în prezența interpreților, a durat 50 de minute, mai mult decât timpul obișnuit alocat audiențelor papale (cu excepția primirii lui Barack Obama sau celei a lui Emmanuel Macron).

Papa Francisc nu a mai făcut alte demersuri în favoarea păcii, Vaticanul rămânând prudent în chestiunea crizei ruso-ucrainene, spre dezamăgirea catolicilor din vestul Ucrainei, care ar fi dorit o condamnare directă a politicii ruse din țara lor.

Pe de altă parte, papa Francisc și patriarhul Kirill al Rusiei au avut o întâlnirea istorică în Cuba, în februarie 2016, considerată a fi un pas important pentru apropierea dintre Vatican și ortodocșii ruși.

Întâlnirea celor doi lideri religioși din 2016 s-a încheiat prin semnarea unei declarații comune, Vaticanul exprimându-se în favoarea alianței între ortodocși și catolici în fața islamismului din Orientul Mijlociu, într-o perioadă marcată de conflicte, pe care papa le descrisese ca „al Treilea Război Mondial pe bucăți”.

„Vor exista multe interpretări (...). Nu este o declarație politică, nu este o declarație sociologică, este o declarație pastorală”, le explicase jurnaliștilor liderul catolic, la mai puțin de o oră după întâlnirea din 2016 cu Patriarhul Kirill al Rusiei.