ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timpul scurtei sale vizite în Bahrain, țară predominant musulmană, Papa Francisc a promovat un tip de „fraternitate” străină de învățăturile creștine, dar descrisă în scrieri controversate considerate periculoase pentru credința creștină, relatează Life Site News.  

La toate întâlnirile sale publice la care a participat în Bahrain, Papa Francisc a făcut apeluri repetate la „fraternitate, dialog și pace”, adăugând la acestea și un apel la „unitatea în diversitate”.

Pontiful în vârstă de 85 de ani nu și-a mărturisit credința în Iisus Hristos în timpul discursurilor interconfesionale, vorbind despre Mântuitorul doar în timpul unei întâlniri cu alți creștini.

Deși transcrierea numeroaselor sale discursuri conține citate scurte din Scriptură – utilizate selectiv și trunchiate pentru a promova ideea „unității” – diferitele idei din discursurile lui Francisc au fost extrase în principal din documentul de la Abu Dhabi din 2019 despre fraternitate, potrivit Life Site News.

Citând în mod repetat din documentul de la Abu Dhabi în discursul său la Forumul din Bahrain, Francis a descris documentul ca fiind cheia rezolvării „furtunii conflictelor”. El a repetat tema discursului său din septembrie, susținut la o întâlnire ecumenică din Kazahstan – unde a denunțat „prozelitismul și îndoctrinarea”, spunând că „nu este suficient să acordăm permise și să recunoaștem libertatea cultului; este necesar să se ajungă la adevărata libertate religioasă”.

În urma unei întâlniri private cu Marele Imam, Francis s-a adresat Consiliului Musulman al Bătrânilor, lăudându-i pentru că văd „în extremism un pericol care distruge religia autentică” și pentru că promovează „respectul, toleranța și moderația”. „As-salamu alaikum (Pacea fie asupra ta)!” a spus Papa în salutul său la moscheea Palatului Regal Sakhir.

Francisc a făcut referire la documentul interreligios pe care l-a semnat cu doar câteva săptămâni în urmă în Kazahstan, care afirmă că „pluralismul și diferențele de religie... sunt expresii ale înțelepciunii voinței lui Dumnezeu în Creație”.
Papa a lansat unul dintre cele mai puternice apeluri la „fraternitate” pe care le-a făcut în weekend, îndemnând în mod vag audiența să pună „deschiderea către cer înaintea diferențelor de pe pământ”.

Papa Francisc a evitat în principal promovarea unei înțelegeri creștine a lui Dumnezeu ca Trinitate, folosind în schimb un limbaj precum „Cel care iubește umanitatea, Cel al cărui nume este pacea” sau „Creatorul”.

Rugăciune ecumenica promovând „unitatea în diversitate”

Papa Francisc a participat la o întâlnire de rugăciune ecumenica desfășurată în catedrala Maicii Domnului din Arabia, din Awali.

Aici a spus ca, „prin dezbinarea noastră, am rănit trupul sfânt al Domnului, dar Duhul Sfânt, care unește toate mădularele, este mai mare decât dezbinările noastre după trup.”

Francisc s-a referit la Rusalii, ziua în care Duhul Sfânt a coborât asupra apostolilor care apoi au predicat și au convertit mii de oameni la credința creștină. Aici Francisc s-a axat pe eveniment pentru a lăuda „unitatea în diversitate”, cu un accent puternic pe diversitate. „Să ne amintim, totuși, că unitatea către care mergem este o unitate în diversitate”, a spus el.

Ideea „fraternității între toți” a fost condamnată de fostul nunțiu papal în SUA, arhiepiscopul Carlo Maria Vigano, ca promovând o formă „blasfematoare” de fraternitate fără Dumnezeu, precum și „indiferentismul religios”.

Vigano a subliniat că „indiferentismul religios, promovat implicit în textul «Fratelli tutti», care definește drept «un bine pentru societățile noastre» prezența oricărei religii – în loc de «libertatea și exaltarea Sfintei Biserici Mame» – neagă de fapt drepturile suverane al lui Iisus Hristos, Împărat și Stăpân al oamenilor, societăților și al națiunilor.”