ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un portal de știri anti fake-news, creat de Federația Ordinului Medicilor din Italia (Fnomceo) încearcă să răspundă la întrebările și temerile adresate de utilizatori. Un site care dorește să vină cu informații reale, ale medicilor, având în vedere cantitatea de informații incorecte de pe internet privind coronavirusul.
 
O secțiune specială este dedicată măștilor și copiilor. Printre cele mai frecvente întrebări adresate de părinți, există multe privind utilizarea acestui dispozitiv de protecție. „Doctore, ce fac dacă copilul meu este speriat de mască?”, întreabă, spre exemplu, un părinte. Răspunsul vine imediat: „Este de înțeles că la început copiii se tem de măști. Din acest motiv, Academia Americană de Pediatrie (APP) a dat câteva sugestii părinților, pentru a-i convinge pe copii că nu au de ce să le fie frică”.

Printre aceste sfaturi, se regăsește și: „Faceți ca și jucăriile preferate ale copilului dvs. să poarte măști de pânză” și „uneori, purtați masca acasă pentru a vă ajuta copilul să se obișnuiască”

Sfaturile continuă astfel: „Decorați măștile astfel încât să fie personalizate și distractive”. Datorită acestor metode special concepute, copiii, susțin cei care răspund la întrebări, vor înceta să-le găsească „înfricoșătoare” și le vor vedea ca pe un articol vestimentar normal. 

Dar, citind întrebările adresate medicilor, mulți părinți au îndoieli privind eficiența măștilor.  Există, de asemenea, neliniști legate de pierderea potențială a identității, cu reprezentări modificate ale corpului și comportamentului.
 
Elena Bozzola, secretar și consilier național al SIP (Societatea Italiană de Pediatrie) este conștientă de acest lucru și recomandă altceva: „Există măști de super-eroi, de păpuși Barbie cu care copiii pot pretinde că au identități noi. Nu este un blocaj în socializare”.

Despre riscurile purtării măștilor de către copii specialistul în boli infecțioase Matteo Bassetti a vorbit recent în presa din Italia. „Masca chirurgicală poate provoca copiilor, pe baza experienței utilizării ei senzație de căldură, iritație, dificultăți de respirație, disconfort, dificultăți de concentrare, distragere și chiar refuzul acceptării măștii în sine. Mai mult, eficacitatea acestora nu a fost demonstrată în timpul jocului și al activităților fizice”, a declarat directorul Clinicii de Boli Infecțioase a spitalului San Martino din Genova, publicând pe pagina sa de Facebook documentul oficial al OMS și al Unicef ​​privind utilizarea măștilor de către copii la școală. 
 
Ce spune OMS
 
OMS "recomandă portul măștii copiilor de 12 ani și peste în aceleași condiții ca adulții, în special atunci când nu pot garanta o distanță de cel puțin un metru față de ceilalți și dacă transmisia este generalizată în zona respectivă".

Copiii în vârstă de 5 ani sau mai puțin nu ar trebui să fie obligați să poarte mască. "Această indicație este bazată pe siguranța și interesul global al copilului și pe capacitatea sa de a utiliza o mască corect cu o asistență minimă", a precizat agenția ONU.

În ceea ce privește segmentul de vârstă 6-11 ani, OMS recomandă ca decizia de a utiliza o mască să aibă la bază o serie de factori, printre care nivelul de transmisie al virusului în zona în care locuiește copilul și capacitatea sa de a utiliza masca corect și în deplină siguranță.

La modul mai general, OMS subliniază că utilizarea măștii la copiii de orice vârstă care suferă de tulburări de dezvoltare, diverse handicapuri sau alte probleme de sănătate specifice nu ar trebui să fie obligatorie și ar trebui să facă obiectul unei evaluări de la caz la caz.

OMS notează, în plus, că copiii nu ar trebui să poarte mască "atunci când fac sport sau practică o activitate fizică, precum alergatul, săritul sau jocul pe un teren de joacă, pentru ca ele să nu le obstrucționeze respirația" și face apel la menținerea unei distanțe de cel puțin un metru.