ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cancelarul austriac Karl Nehammer a respins ideea că în țara sa există sărăcie, câtă vreme un hamburger la McDonald’s este accesibil oricui.

Șeful guvernului de la Viena a provocat o furtună de nemulțumire după ce în spațiul public a apărut un video în care spune că părinții cu venituri mici ar trebui să își ducă copiii să mănânce la McDonald’s.

În respectiva înregistrare, făcută la un eveniment organizat lângă Salzburg, cancelarul Nehammer, liderul Partidului Popular, discută despre sărăcie și se plânge de modul în care presa scrie despre acest subiect:

 

„Deci, ce înseamnă că un copil în Austria nu are parte de o masă caldă? Știți care este masa caldă cea mai ieftină în Austria? Nu e sănătoasă, dar e ieftină: un hamburger la McDonald’s este 1,40 euro – dacă iau și cartofi prăjiți, face 3,50 euro. Zău, vorbește cineva serios când spune că trăim într-o țară în care părinții nu au bani pentru hrana copiilor lor?”

Și cancelarul austriac a conchis:

„Dacă am prea puțini bani, atunci trebuie să mă duc să muncesc mai mult.”

Opoziția a reacționat virulent.

Liderul Partidului Libertății din Austria, Herbert Kikl, a afirmat că declarațiile făcute „într-un beci cu vinuri” arată „adevărata față a cancelarului”.

O replică mai elaborată i-a dat lui Nehammer, Rosa Ecker, șefa departamentului pentru Femei și Familie din Partidul Libertății:

„Nu, domnule Cancelar, hamburgerii și cartofii prăjiți nu sunt hrana caldă pe care părinții doresc să le-o ofere copiilor. Felul în care Partidul Popular nu doar că gândește despre persoanele cu risc de sărăcie, ci vorbește acum deschis, este pur și simplu mizerabil. Nehammer și colegii săi din conducerea partidului trăiesc evident într-o lume paralelă...”

Dorota Sienkiewicz, directoarea politică a organizației EuroHealthNet a declarat la rândul ei:

„Din punctul de vedere al bunului simț, este în mod evident cel mai prost sfat de sănătate pe care l-am putea da cuiva, mai ales copiilor.”

Iar Michael Landau, președintele Caritas, o organizație care se ocupă cu combaterea sărăciei în Austria, a comentat:

„Oricine spune că nimeni în Austria nu moare de foame sau de frig nu are nici o idee despre realitate.”

Potrivit Eurostat, rata persoanelor „amenințate de sărăcie” în Austria, anul trecut, a fost de 19,2%, foarte aproape de 20,1%, cât este media în Uniunea Europeană.