ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatii francezi au adoptat joi o propunere de rezoluție in favoarea ridicării sancțiunilor europene împotriva Rusiei, decise  in 2014 in urma izbunirii conflictului separatist din estul Ucrainei, transmite Reuters.

Textul fără caracter obligatoriu a fost adoptat cu 55 de voturi pentru și 44 impotriva, bucurându-se de sprijinul forțelor de dreapta si a extremei stânga, însa a fost respinsa de socialiști si ecologiști.

La doi ani după inceperea conflictului, "sancțunile sunt total ineficiente", "acordurile de la Minsk se află intr-un impas", "acordul de încetare a focului este batjocorit de ambele parti" si nu se vad "reformele promise" in Ucraina, a declarat unul dintre initiatorii rezolutiei Thierry Mariani. Aceste masuri "sunt periculoase pentru economia noastra" in timp ce Franta este "al treilea investitor in Rusia si cel mai mare angajator strain", a pledat Mariani.

Anularea contractului pentru nava de razboi Mistral, si pretul ridicat platit de agricultorii francezi au fost argumentele ridicate de mai multi deputati favorabili ridicarii sanctiunilor.
 
Sancțiunile impuse de UE se referă la limitarea exporturilor de alimente și produse agricole în Rusia, la măsuri împotriva unor companii rusești din sectoarele militar, petrolier și bancar, precum și la interdicția de a intra în țările membre pentru unii responsabili ruși sau ucraineni proruși.
 
Zilele trecute, președintele american Barack Obama declara că sancțiunile occidentale impuse Rusiei, ca urmare a crizei din Ucraina, ar trebui menținute până la implementarea în totalitate a Acordului de la Minsk.