ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trei parlamentari europeni importanți au înaintat o scrisoare deschisă către procurorul de la Curtea Penală Internațională (CPI) dna Fatou Bensouda, îndemnând-o să lanseze urmăriri împotriva luptătorilor străini ISIS. După cum se detaliază în scrisoare, dovezi recente indică că CPI are competență să înceapă investigațiile. Până în prezent CPI a refuzat să acționeze împotriva ISIS și în schimb a afirmat că va acționa doar la recomandarea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.  

"Creștinii, yazidiții și alte minorități din Orientul Mijlociu sunt vizați în mod voit de ISIS pentru a fi distruși. Curtea Penală Internațională trebuie să ia atitudine. Prezența a mii de luptători străini europeni plasează clar genocidul din prezent sub jurisdicția procurorului CPI. Impunitatea trebuie să ia sfârșit. Trebuie acționat înainte să fie prea târziu pentru a salva grupul de supraviețuitori și înainte ca probele să fie distruse”, a spus Ewelina Ochab, consilier juridic pentru ADF International și cosemnatar al scrisorii către procuror.

Semnatarii scrisorii sunt Pieter Omtzigt, Lord Alton of Liverpool și Lars Adaktusson – figurile principale în campania în desfășurare pentru a recunoaște atrocitățile ISIS ca genocid. Toți cei trei parlamentari au muncit neîntrerupt pentru a evidenția situația dificilă a minorităților religioase din Siria și Irak în parlamentele lor.

Impas politic la Consiliul de Securitate ONU, acțiunea CPI necesară  

În aprilie 2015, procurorul CPI a decis să nu lanseze examinări preliminare ale infracțiunilor comise de luptătorii străini ISIS. Ea a afirmat că se va angaja odată ce Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite va sesiza în legătură cu situația din Orientul Mijlociu CPI. Luând în considerare actualul impas politic de la Consiliul de Securitate al ONU, o astfel de sesizare în viitorul apropiat pare foarte improbabilă.

Pe 12 octombrie 2016, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (PACE) a dat o rezoluție care îl îndeamnă pe procurorul CPI să recunoască competența asupra făptașilor genocidului din Siria și Irak în măsura posibilului. Rapoartele indică că mai mult de 5.000 europeni luptă în Orientul Mijlociu. Curtea ar avea competență asupra acestor luptători străini, deoarece țările lor de origine sunt semnatare ale Statutului de la Roma.

"Obiectivul Curții Penale Internaționale este să urmărească cele mai grave infracțiuni internaționale – este extrem de dezamăgitor că nu au acționat când genocidul se desfășura în regiune din 2014,” a declarat Laurence Wilkinson, consilier juridic pentru ADF International în Strasbourg. "Există probe de necontestat și competența legală în acest caz este clară. Este important să asigurăm probele cât timp pot fi încă obținute. Noi ar trebui să acționăm urgent, să facem dreptate pentru victimele genocidului și să judecăm autorii”, se arată în comunicatul de presă.  

ADF International este o organizație legală care creează alianțe și pledează pentru dreptul oamenilor de a-și trăi liberi credința.