ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul European a ratificat, miercuri seară la Bruxelles, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, informează BBC. 

Documentul a fost aprobat cu 621 voturi pentru, 49 voturi împotrivă și 13 abțineri, ceea ce înseamnă că este întrunită majoritatea simplă a voturilor exprimate (conform articolului 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană). Câțiva eurodeputați britanici au spus că speră că Marea Britanie va reveni într-o zi, în timp ce euroscepticii, în frunte cu Nigel Farage, liderul Partidului Brexit, și-au folosit discursurile finale pentru a ataca UE.

Coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a declarat: „Sunt trist să văd ieșind o  țară care și-a dat de două ori sângele pentru a elibera Europa”.

Pe de altă parte, eurodeputatul conservator și un cunoscut eurosceptic, Daniel Hannan, a afirmat că opinia oamenilor din Marea Britanie s-a îndreptat împotriva blocului comunitar atunci când a devenit evidentă „aspirația UE de a deveni un cvasi-stat”.
 
Și liderul partidului Brexit, Nigel Farage, și-a folosit discursul final pentru a acuza UE, considerând-o „antidemocratică”. Politicianul britanic a făcut campanie pentru ieșirea Marii Britanii din UE încă din momentul în care a fost ales pentru prima dată în Parlamentul de la Bruxelles, în 1999.

„Vreau ca după Brexit să înceapă o dezbatere în Europa despre ce vrem de la Europa?” a spus Farage. El a susținut că „prietenia, comerțul, cooperarea și apropierea” dintre națiuni ar putea fi realizate fără „toate aceste instituții și toată această putere”. ”Vor o Europă a cooperării comerciale sau o Europă condusă de aceste instituții la Bruxelles? Cred că ieșirea Regatului Unit va marca cu adevărat începutul sfârșitului acestui proiect european”, a declarat politicianul.

Alături de colegii săi europarlamentari din Partidul Brexit, Farage a fluturat steagul Marii Britanii înainte de a ieși din sală. 
 
Farage a mai spus că vede Brexit-ul ca pe o victorie în „bătălia istorică ce se duce în Occident” împotriva globalismului, însă microfonul i-a fost tăiat de la tribuna Parlamentului, oprindu-i aceste ultime declarații.

Pentru a intra în vigoare, acordul de retragere dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit mai trebuie să fie supus unui vot final (cu majoritate calificată) în Consiliu.

Regatul Unit va părăsi blocul comunitar, la care a aderat în 1973, vineri 31 ianuarie la miezul nopții, ora Bruxellesului (23:00 GMT), atunci când drapelul acestei țări va fi retras de la instituțiile Uniunii Europene.