ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul European invită Comisia Europeană și guvernele UE să suspende temporar negocierile de aderare a Turciei la blocul comunitar. Ankara nu se teme de rezoluția europarlamentarilor care, avand doar un caracter simbolic, nu poate stopa negocierile demarate de Turcia cu Bruxelles-ul ăn 2005.
 
Europarlamentarii au votat joi o rezoluție, care are doar un caracter simbolic, prin care solicită stoparea negocierilor cu Ankara, acuzată pentru măsurile represive luate după lovitura de stat din 15 iulie.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care cere suspendarea temporară a negocierilor de aderare cu Turcia, potrivit AFP.

Cel mai probabil însă, arată sursa citată, guvernele statelor membre nu vor fi în favoarea unei astfel de decizii, motivată de măsurile controversate luate de puterea de la Ankara după tentativa de lovitură de stat din luna iulie.

Rezoluția nu are un caracter obligatoriu, chiar dacă a fost votată de majoritatea eurodeputaților.
 
"Măsurile represive adoptate de guvernul turc în timpul instaurării situaței de urgență sunt disproporționate, atentează la drepturile și libertățile fundamentale consfințite prin Constituția Turciei și amenință valorile democratice ale Uniunii Europene", se spune în textul rezoluției.

Anterior, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, declara  că votul Parlamentului European referitor la oprirea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană ''nu are valoare", acuzând Europa că susține organizațiile teroriste.

''Noi am făcut cunoscut în mod clar, din nou și din nou, că avem grijă de valorile europene mai mult decât multe țări din UE, dar nu am putut vedea un sprijin concret din partea prietenilor occidentali... Nici una dintre promisiuni nu a fost ținută'', a declarat Erdogan la Istanbul.

''Mâine (joi) va avea loc o reuniune la Parlamentul European și ei se vor pronunța prin vot referitor la negocierile UE cu Turcia. Indiferent de rezultat, acest vot nu are valoare în opinia noastră'', a mai declarat liderul turc.