ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Săptămana viitoare Plenul Parlamentului European va vota o rezoluție privind situația din Orientul Mijlociu, unde creștinii și membrii altor minorități religioase sunt răpiți, torturați, violați, decapitați și crucificați de către așa-numitul „Stat Islamic”, ISIS. Parlamentarii europeni cer ca persecuția ISIS împotriva creștinilor și altor minorități religioase să fie catalogată drept genocid.

Criterii clare pentru identificarea „genocidului”

Legislația internațională stabilește criterii clare pentru calificarea unei situații despre genocid. Convenția ONU privind Genocidul, din 1948, statuează că aceste acte trebuie să fie comise cu „intenția de a distruge, în parte sau integral, un grup național, etnic, rasial sau religios”. ISIS a făcut nenumărate declarații în care a promis că va vărsa sangele fraților crucii / cruciaților / închinătorilor crucii, pe care i-a supus la torturi inimaginabile. Numărul creștinilor din Orientul Mijlociu a coborât de la 1,25 milioane la 500.000 în Siria și de la 1,4 milioane la mai puțin de 275.000 în Irak în doar câțiva ani. 

Cu toate acestea, pe  20 ianuarie, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Federica Mogherini, a evitat să folosească termenul de genocid cu privire la situația creștinilor din Orientul Mijlociu în timpul sesiunii plenare a Parlamentului European și a preferat să se refere la "omorarea sistematica a minoritatilor religioase”, trecand astfel sub tacere atat calificarea internationala a crimei, cat si grupul persecutat. În pofida declaratiei vagi a doamnei Mogherini, mulți parlamentari europeni din grupuri politice diferite (crestin-democrati, socialisti, liberali si conservatori) au subliniat importanta recunoasterii genocidului crestinilor. Acestia au arătat că, spre deosebire de termenul de omorare sistematica, genocidul este un termen legal recunoscut international , care ar putea pune presiune pe ONU și, în ultima faza, ar conduce la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU și deferire către Tribunalul Penal Internațional.
 
Recunoașterea genocidului ar oferi și o recunoaștere morală a suferințelor creștinilor din teritoriu. Astfel, cu puțin înainte de intervenția doamnei Mogherini, Patriarhul Caldeean Catolic al Iraqului, Louis Raphaël I Sako, a înaintat o scrisoare Președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, în care a cerut, "cu o mană pe stilou, cu alta pe rană”, ca Parlamentul European sa recunoasca suferinta crestinilor din teritoriu si sa o recunoasca drept genocid.

Europarlamentarul Ramona Manescu a subliniat, în intervenția dansei, ca genocidul din Srebrenica a dus la epurarea a 20% din musulmani, pe cand în Syria și Iraq situația este mult mai dramatică: aproape 80% din crestini au fost omorati sau obligati sa paraseasca teritoriul de conflict. 

Hillary Clinton a declarat deja in decembrie că persecutia crestinilor din Orientul Mijlociu a ajuns la nivelul de genocid. Calificarea legala de genocid a fost recunoscuta in decembrie în parlamentul lituanian și este in prezent dezbatuta în Senatul SUA si în Marea Britanie.
 
Articol semnat de Adina Portaru