ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Deputații cehi au votat joi împotriva prelungirii stării de urgență, solicitată de guvernul minoritar al prim-ministrului populist Andrej Babis în încercarea de a ține sub control o explozie a numărului de infecții de COVID-19, notează AFP, conform Agerpres.

Votul a avut loc în timp ce Germania vecină a anunțat închiderea frontierelor sale, cu câteva excepții, cu Cehia și regiunea austriacă Tirol, care au rate de infecție ridicate cu variante extrem de contagioase ale coronavirusului.

Premierul miliardar Andrej Babis ceruse parlamentului să prelungească dincolo de 14 februarie starea de urgență instituită la 30 septembrie, care autorizează guvernul să desfășoare armata și pompierii sau să țină închise majoritatea magazinelor pentru a combate pandemia.

Dar numai 48 de deputați din cei 106 prezenți au votat pentru prelungirea acesteia. "Vom intra în istorie ca o țară care s-a demobilizat în mijlocul unui război", le-a declarat parlamentarilor ministrul de interne, Jan Hamacek.

Ministrul sănătății, Jan Blatny, a avertizat la rândul său că situația epidemică se va deteriora în mai puțin de două săptămâni și va lovi din greu spitalele din țară, deja supraaglomerate.