ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul german a votat joi, după dezbateri aprinse, împotriva unui proiect de lege în baza căruia fiecare cetățean german ar fi putut deveni automat donator de organe, cu excepția cazurilor în care persoana respectivă sau rudele acesteia refuză acest lucru în scris, relatează dpa.
Propunerea legislativă, susținută de ministrul german al sănătății, Jens Spahn, homosexual declarat, a fost respinsă cu 379 de voturi împotrivă, 292 voturi pentru și trei abțineri.

În cadrul unui al doilea vot, parlamentarii și-au dat acordul pentru o legislație mai moderată în baza căreia cetățenii sunt întrebați periodic dacă doresc să devină donatori de organe. Propunerea legislativă a fost adoptată cu 432 de voturi pentru, 200 împotrivă și 37 de abțineri.

Proiectul de lege, înaintat de Annalena Baerbock, co-lider al Verzilor, și Katja Kipping, președintă a formațiunii de stânga Die Linke, le cere tuturor germanilor să-și exprime poziția cu privire la această problemă cel puțin o dată la fiecare 10 ani când își reînnoiesc documentele de identitate.

Ambele inițiative aveau drept scop creșterea numărului de donatori, având în vedere că în jur de 9.000 de pacienți se află pe listele de așteptare pentru a primi organe în Germania.

În prezent, în Germania medicii au voie să preleveze organele persoanei decedate doar în baza unui acord scris înainte de deces.