ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul grec a votat miercuri seara o rezoluție prin care cere guvernului să facă demersuri oficiale pentru a solicita reparații de război Germaniei pentru crimele comise în timpul ocupației naziste, un subiect contestat de Berlin, transmite AFP, scrie Agerpres.

„Parlamentul solicită guvernului grec să adopte orice acțiune diplomatică sau juridică pentru a satisface orice pretenție a statului grec referitoare la primul și la al doilea război mondial”, se arată în rezoluție.
Majoritatea deputaților, fie că aparțin partidului de stânga Syriza al premierului Alexis Tsipras sau principalelor partide de opoziție, dreapta Noua Democrație și socialiștii din Partidul Kinal, au votat în favoarea acestei moțiuni.

„Este o datorie istorică și morală, o datorie față de memoria eroilor din trecut (…) mai ales în acest moment în care extrema dreaptă, naționalismul și rasismul amenință Europa”, a susținut Alexis Tsipras în fața parlamentarilor.

În virtutea acestui vot, guvernul „va adresa o notă verbală Germaniei” pentru a deschide dialogul asupra acestui subiect.

Solicitarea de reparații Germaniei pentru crimele comise în timpul ocupației naziste (1941-1944) și pentru împrumutul forțat contractat de Atena în 1942 reprezintă subiectele unei dezbateri îndelungate în Grecia.

Subiectul a revenit în atenție în timpul crizei datoriilor (2010-2018), în care Germania a fost considerată responsabilă de greci pentru politicile stricte de austeritate impuse în schimbul acordării împrumuturilor externe pentru ca Grecia să evite falimentul.

Berlinul continuă să se opună dorinței exprimate de partea greacă de a redeschide acest dosar, argumentând că el a fost reglementat definitiv în 1960 în cadrul unui acord cu mai multe guverne europene.