ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentarii irakieni au votat o rezoluție care cere expulzarea tuturor trupelor străine din țară, după ce SUA l-au ucis pe generalul iranian Qasem Soleimani într-un atac cu drone la aeroportul din Bagdad, săptămâna trecută, informează BBC.

Documentul adoptat de parlamentarii irakieni menționează interdicția trupelor străine de a mai folosi terenul, spațiul aerian sau spațiul maritim ale țării, indiferent de motiv. Conform sursei citate, SUA mai au aproximativ 5.000 de militari în Irak, mai ales în calitate de consilieri.

Mai multe mii de irakieni au participat la o procesiune în memoria generalului Soleimani pe străzile capitalei, înainte ca trupul acestuia să fie transportat în Iran.

Guvernul irakian consideră că uciderea lui Soleimani este o încălcare a suveranității sale precum și a termenilor prevăzuți în acordul care reglementează prezența coaliției internaționale în această țară.

Mai mult, autoritățile se tem că parte din populația din Irak cu simpatii iraniene a devenit alienată de coaliția internațională și ar putea căuta să se răzbune pe militarii forței, inclusiv cei români.

Rezoluția, care nu obligă Guvernul Irakian, a fost adoptată duminică după ce premierul interimar Adel Abdul Mahdi, a cerut sfârșitul prezenței militare străine în fața parlamentarilor.


În text, se cere, printre altele și formularea unei plângeri ala ONU împotriva Statelor Unite, pentru „violarea și încălcarea serioasă a suveranității și securității irakiene”.