ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 ACTUALIZARE Mai mulți deputați italieni de centru și de dreapta au lansat joi o inițiativă pentru convocarea unui referendum prin care să se abroge legea privind legalizarea uniunilor civile între persoanele de același sex, adoptată cu o zi în urmă de legislativul de la Roma în urma insistențelor premierului Matteo Renzi, transmite AFP, citată de Agerpres.

'Nu am reușit să ne exprimăm în Parlament, nici măcar nu am putut să votăm vreun amendament. Este momentul ca strada și poporul să se pronunțe', a declarat în fața presei deputata Eugenia Roccella, membră a partidului de centru-dreapta Idea.

Furia deputaților ce resping această lege este provocată atât de conținutul ei, cât și de hotărârea premierului de centru-stânga, Matteo Renzi, de a grăbi adoptarea actului normativ prin procedura angajării răspunderii guvernului.

Totuși, inițiativa pentru convocarea unui referendum nu suspendă aplicarea actului normativ și implementarea ei este complicată. Mai întâi este nevoie de 500.000 de semnături sau de adeziunea a cinci consilii regionale, apoi de acordul Curții de Casație și de cel al Curții Constituționale, iar dacă referendumul se va desfășura, pentru validarea rezultatului trebuie ca rata participării la urne să fie de cel puțin 50%.
 
ȘTIREA INIȚIALĂ
 
Miercuri s-a votat în parlamentul italian legalizarea parteneriatelor civile între persoanele de același sex, un act normativ pentru care premierul Matteo Renzi și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. Legea a împărțit Italia în două.

Italia era ultima dintre marile țări vest-europene care nu avea o astfel de lege, susținută de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar dezaprobată de Biserica Catolică.

"Astăzi este o zi de sărbătoare pentru mulți oameni (...) Scriem o altă pagină importantă a Italiei pe care ne-o dorim”, a scris premierul Renzi pe Facebook, bucuros că după ani de tentative eșuate s-a adoptat legea dorită de homosexuali.

Chiar și în această situație, asociațiile care susțin minoritățile sexuale nu sunt pe deplin mulțumite de această măsură, în ciuda faptului că unul dintre cei mai mari susținători ai acestei măsuri, scrie Agerpres.

Legea conferă cuplurilor formate din persoane de același sex drepturi egale cu cele ale cuplurilor căsătorite în privința moștenirii, locuinței, pensiei, vizitelor medicale. Ele vor putea avea de asemenea același nume de familie. 
 
Sute de mii de italieni care se opun uniunii civile între persoanele de același sex au manifestat în ultimele luni la Roma împotriva acestei propuneri de lege. La manifestațiile intitulate "Family Day" au luat parte inclusiv părinți ai homosexualilor, care se opun actului normativ extrem de contestat. Legea ar permite cuplurilor gay și adopțiile.