După 83 de ani, crucifixul istoric donat de Biserica Catolică premierului provinciei Quebec, Maurice Duplessis, a fost înlăturat definitiv din Sala Albastră a Adunării Naționale. Este primul rezultat tangibil al punerii în aplicare a „Legii 21”, supranumită și legea privind „secularismul Saudit”, aprobată în iunie de către provincia canadiană, anunță nationalpost.com.


La 9 iulie, un funcționar parlamentar, purtând mănuși albe, încercând parcă să dea solemnitate  gestului, a dat jos crucifixul care atârna pe peretele Adunării Naționale. Crucifixul a fost dus apoi în sala de expoziții aflată pe hol, pentru a nu mai deranja pe nimeni.

Decizia, cu o valoare extrem de simbolică de a elimina crucifixul, a fost adoptată prin votul majorității Adunării Naționale, care a aprobat o moțiune imediat după aprobarea legii 21. Premierul François Legault s-a opus inițial moțiunii, arâtând că prezența crucifixului „nu este atât de mult una cu simbolistică religioasă, ci mai degrabă „parte a istoriei și a valorilor noastre”. „Există o cruce pe steagul nostru. Trebuie să ne înțelegem trecutul. Protestanții și catolicii au construit valorile din Quebec. Trebuie să recunoaștem că crucea face parte din istoria noastră”, a încercat premierul din Quebec să apere prezența crucifixului, fără sorți de izbândă. Tot el spunea însă, în urmă cu un an, că simbolurile religioase nu au ce căuta în spațiile publice.

Voința Adunării Naționale a fost mai puternică, iar crucifixul a ajuns pe hol.

 Legea privind secularismul, aprobată în iunie, interzice funcționarilor publici să poarte simboluri sau îmbrăcăminte religioase în îndeplinirea funcțiilor lor. O interdicție care se aplică tuturor: magistrați, avocați, ofițeri de poliție, chiar și profesorilor. 

Potrivit proiectului de lege, Canada este un stat laic, iar acest principiu „trebuie să fie afirmat într-un mod care să asigure un echilibru între drepturile colective ale cetățenilor din Quebec și drepturile și libertățile individuale”.

Provincia Quebec a adoptat în 2017 o lege care interzicea acoperirea feței în public, însă aceasta a fost suspendată de instanță.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews