ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După 83 de ani, crucifixul istoric donat de Biserica Catolică premierului provinciei Quebec, Maurice Duplessis, a fost înlăturat definitiv din Sala Albastră a Adunării Naționale. Este primul rezultat tangibil al punerii în aplicare a „Legii 21”, supranumită și legea privind „secularismul Saudit”, aprobată în iunie de către provincia canadiană, anunță nationalpost.com.


La 9 iulie, un funcționar parlamentar, purtând mănuși albe, încercând parcă să dea solemnitate  gestului, a dat jos crucifixul care atârna pe peretele Adunării Naționale. Crucifixul a fost dus apoi în sala de expoziții aflată pe hol, pentru a nu mai deranja pe nimeni.

Decizia, cu o valoare extrem de simbolică de a elimina crucifixul, a fost adoptată prin votul majorității Adunării Naționale, care a aprobat o moțiune imediat după aprobarea legii 21. Premierul François Legault s-a opus inițial moțiunii, arâtând că prezența crucifixului „nu este atât de mult una cu simbolistică religioasă, ci mai degrabă „parte a istoriei și a valorilor noastre”. „Există o cruce pe steagul nostru. Trebuie să ne înțelegem trecutul. Protestanții și catolicii au construit valorile din Quebec. Trebuie să recunoaștem că crucea face parte din istoria noastră”, a încercat premierul din Quebec să apere prezența crucifixului, fără sorți de izbândă. Tot el spunea însă, în urmă cu un an, că simbolurile religioase nu au ce căuta în spațiile publice.

Voința Adunării Naționale a fost mai puternică, iar crucifixul a ajuns pe hol.

 Legea privind secularismul, aprobată în iunie, interzice funcționarilor publici să poarte simboluri sau îmbrăcăminte religioase în îndeplinirea funcțiilor lor. O interdicție care se aplică tuturor: magistrați, avocați, ofițeri de poliție, chiar și profesorilor. 

Potrivit proiectului de lege, Canada este un stat laic, iar acest principiu „trebuie să fie afirmat într-un mod care să asigure un echilibru între drepturile colective ale cetățenilor din Quebec și drepturile și libertățile individuale”.

Provincia Quebec a adoptat în 2017 o lege care interzicea acoperirea feței în public, însă aceasta a fost suspendată de instanță.