ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Rusia Unită, al lui Vladimir Putin, vrea să "securizeze" Balcanii. Formațiunea rusă a semnat în acest sens un document de cooperare cu reprezentanții unor partide din Serbia, Bosnia, Muntenegru, Macedonia și Bulgaria.
După cum scrie site-ul sârb b92.net, semnatarii documentului militează pentru crearea unui teritoriu militar neutru în regiunea Balcanilor.

Ca parte a diminuării tensiunilor internaționale este important ca estul Europei să dezvolte inițiativa unor politicieni din Balcani de a forma un teritoriu al statelor suverane neutre, care să includă Serbia, Montenegru, Macedonia, Bosnia-Herzegovina, afirmă semnatarii documentului.
 
De asemenea, conform partidului lui Putin, proiectul se dorește a deveni "o doctrină strategică regională, iar în viitor să fie inclus în tezele pan europene ale unei noi arhitecturi continentale de securitate".

Semnatarii consideră, că în contextul problemelor actuale ale Balcanilor și ale securității europene, se impune necesitatea găsirii unor "soluții de nealiniere".
În aceeași declarație se vorbește și de interesul dezvoltării cooperării statelor din Balcani cu Uniunea Economică Eurasiatică.