ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul islamo-conservator al președintelui Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile legislative desfășurate duminică în Turcia, dar a pierdut majoritatea absolută în parlament și nu mai poate guverna singur, potrivit rezultatelor după ce au fost numărate aproape toate buletinele de vot.

 

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care a câştigat toate alegerile legislative începând din 2002, a obţinut 41% din voturi, adică 259 de mandate din cele 550 ale Parlamentului.

AKP este urmat de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) şi Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP, dreapta), care au obţinut 25%, respectiv 16,5% din voturi, adică 131, respectiv 82 de mandate.

De asemenea, partidul kurd HDP (Partidul Democratic al Poporului) a reuşit să treacă pragul de 10% din sufragii stabilit pentru accederea în Parlament, obţinând 12,6% din voturi şi 78 de mandate.

Prin urmare, partidul lui Erdogan va fi nevoit să înceapă negocieri pentru formarea unei coaliţii.Preşedintele turc spera într-o victorie zdrobitoare a partidului său, pentru a putea amenda Constituţia.