ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul scoțian Nicola Sturgeon a anunțat, marți, că la sfârșitul acestei săptămâni va cere oficial Londrei să permită desfășurarea unui nou referendum privind independența Scoției, după ce Partidul Conservator al premierului Boris Johnson, care susține finalizarea Brexitului, a câștigat alegerile legislative anticipate din 12 decembrie la nivelul Regatului Unit, însă, la nivelul Scoției, scrutinul a fost câștigat de Partidul Național Scoțian (SNP), care dorește rămânerea în U.E.

Acest rezultat demonstrează că „viitorul” pe care îl doresc scoțienii „este foarte diferit de cel al unei mari părți din Regatul Unit”, a opinat Nicola Sturgeon într-un discurs rostit în parlamentul scoțian, potrivit agenției EFE, citate de Agerpres.  

„Prin urmare, la sfârșitul acestei săptămâni, în linie cu mandatele electorale repetate, consolidate încă o dată joi, voi publica propunerea democratică detaliată pentru un transfer de putere de la Westminster către acest parlament, care să permită un referendum de independență în mod legal”, a anunțat premierul scoțian.

Partidul Național Scoțian (SNP) a obținut 47 din cele 59 de mandate alocate Scoției în Camera Comunelor de la Londra, rezultat interpretat de Sturgeon drept o solicitare din partea scoțienilor de a nu părăsi U.E., lucru imposibil fără un nou referendum de independență față de Regatul Unit, în contextul în care ieșirea acestuia din U.E. a devenit aproape o certitudine, după victoria clară a conservatorilor premierului Boris Johnson.

Prim-ministrul britanic a reafirmat necesitatea de a se „rezista apelurilor celor care doresc să rupă Regatul Unit”. El a avut deja o discuție cu premierul scoțian, după aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare, și a transmis că se opune unui nou referendum de independență a Scoției, deoarece în 2014 a existat un referendum prin care doar 45% dintre scoțienii prezenți la urne s-au exprimat în favoarea independenței de Regatul Unit. Nicola Sturgeon îl contrazice pe Boris Johnson, arătând că iminenta ieșire a Marii Britanii din U.E. a schimbat contextul, astfel că, în prezent, ar exista șanse ca o nouă majoritate scoțiană să se pronunțe pentru ieșirea din Regatul Unit și rămânerea în Uniunea Europeană.

În cazul unui Brexit definitivat, această manevră de obținere a independenței față de Marea Britanie nu le-ar asigura scoțienilor automat rămânerea în U.E., deoarece posibilul stat scoțian independent ar fi ieșit deja din Uniune o dată cu Regatul Unit și ar trebui să reia de la zero procesul de integrare europeană, ceea ce poate dura ani de zile.