ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Există refugiați sirieni printre teroriștii care au declanșat atentantele din Paris? Pașaportul unui solicitant de azil sirian a fost găsit lângă unul dintre atacatorii kamikaze de la „Stade de France”.
 
Guvernul grec a declarat apoi că cel care a utilizat pașaportul a fost printre refugiații debarcaţi în insulele grecești la începutul lunii octombrie, iar guvernul sârb a precizat că pașaportul a fost folosit, câteva zile mai târziu, la trecerea frontiera sale de sud. Ȋntr-o conferință de presă, procurorul regiunii Paris, François Molins, a explicat că e vorba de actul de identitate al unui om născut la 10 septembrie 1990 și „necunoscut serviciilor franceze." 

Ieri, Blic, un site de informaţii din Serbia, a publicat fotografia documentului ce conține și un nume: Ahmad Almohammad. Ȋnsă Christiane Taubira, ministrul Justiției din Franţa, a declarat, tot ieri, că acest pașaport e unul fals și, prin urmare, deocamdată, nu se știe clar dacă au fost și refugiații printre autorii atacurilor, notează cotidianul „Le Monde”.

Revista online „Slate” preia această informaţie, adăugând că „este foarte ușor de procurat un pașaport sirian fals. Vânzarea aceastor acte a devenit o afacere înfloritoare. Diverși jurnaliști au reușit să obțină acte false de identitate siriene pentru doar câteva sute de dolari. Ei le cumpără uneori cu 200 de dolari, în Croația, Serbia și chiar și în Austria." 

„Există mai multe motive pentru care merită să așteptăm, până ce toate faptele ne sunt cunoscute, înainte de a face legătura, prea puternic, între atacurile de la Paris și criza refugiaților”, avertizează ziarul britanic „The Guardian”, care dedică un întreg articol subiectului „pașaportul sirian”. „O teorie este aceea că statul islamic speră să întoarcă refugiații sirieni împotriva Europei. Acest lucru ar consolida ideea unei diviziuni irezolvabile între Est și Vest, creștini și musulmani, și ar convinge sirienii că statul islamic este, pentru ei, cea mai bună speranță de protecție", scriu cei de la The Guardian. 

Ȋn opinia jurnaliștilor britanici, „al doilea motiv pentru care trebuie să fim prudenţi este unul mai specific. Anchetatorii trebuie să verifice dacă pașaportul sirian a fost în posesia unui atacator sau, mai degrabă, a unui spectator mort (deţinătorul unui pașaport egiptean, considerat inițial a fi unul dintre atacatori, s-a dovedit a fi o victimă a atentatului). Anchetatorii trebuie să fie apoi siguri că cel care deţinea acel pașaport era și proprietarul lui legitim. Este posibil ca pașaportul să fi fost furat. Având în vedere că deținerea unui pașaport sirian face mai ușoară solicitarea de azil în Europa, există un comerț activ cu acte de identitate siriene furate.” 

La rândul lor, jurnaliștii de la L'Express subliniază că „prezența pașaportului sirian găsit lângă un terorist sinucigaș nu dovedește că Daech se folosește de criza migrației, pentru a trimite teroriști în Europa. Cel puțin, nu încă. (...) Daech a criticat, de mai multe ori, alegerea migranților, majoritatea veniţi din Siria, care fug de haosul de țara lor. În septembrie, grupul terorist al statului islamic a folosit imaginea micuţului  Aylan, copilul sirian care a murit la trecerea dintre Turcia și Grecia, pentru a da un avertisment migranților".

Povestea pașaportului refugiatului sirian aflat printre teroriști nu este singura intoxicare mass-media apărută după atentatele de la Paris. Legenda teroristului kamikaze care a încercat să intre pe Stade de France e o altă informaţie, din aceeași categorie. „The Wall Street Journal” a publicat mărturia anonimă a unui ofițer de securitate de la stadion, care a declarat că unul dintre atacatori sinucigași avea bilet la meciul Franța - Germania și a încercat să pătrundă în incinta stadionului, după cincisprezece minute de la începerea partidei. Vesta sa explozivă a fost detectată în timpul controalelor de securitate, iar el, împiedicat să intre, el a dat înapoi, înainte de a se detona. Jurnaliștii de la „Le Monde” spun însă că nu au nicio confirmare a acestei informații.

Ȋn astfel de momente, în care întreaga lume e cuprinsă de panică și de teamă, mulţimile pot fi ușor de manipulat, iar furia lor - direcţionată. Informaţiile vin din surse aparent credibile și sunt alimentate pe parcurs, cu teorii. Adevăraţii vinovaţii scapă astfel nevăzuţi, sub perdelele de fum. Pentru că panica îi împiedică pe oameni să gândească. Şi să se întrebe, de pildă, cum de un jihadist, un individ care respinge din start orice noţiune a cetățeanului modern, pleacă într-o misiune sinucigașă cu pașaportul asupra sa? Pentru ce? Şi cui ajută?