ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În perioada 22 – 27 ianuarie 2016 se desfășoară la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy lucrările Sinaxei Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe, anunță basilica.ro.

În deschiderea evenimentului, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a adresat celor prezenți un cuvânt în care a mulțumit celorlalți Întâistătători de Biserici Ortodoxe, precum și delegaților, că au acceptat schimbarea locului desfășurării sinaxei, de la reședința Patriarhiei Ecumenice (Istanbul) la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy care este „dedicat slujirii unității panortodoxe, și care a găzduit și găzduiește deja, de o vreme îndelungată, multe întâlniri interortodoxe și pan-ortodoxe.

În continuare, Patriarhul Ecumenic a vorbit despre temele care vor fi discutate la Sfântul și Marele Sinod, teme care au fost stabilite la prima Conferință Panortodoxă Presinodală din anul 1976, și anume:

    Diaspora ortodoxă;     
    Autocefalia și modul declarării acesteia;
    Autonomia și modul declarării acesteia;
    Dipticele (Ordinea pomenirii Întâistătătorilor bisericilor ortodoxe la slujbe n.r.);
    Calendarul comun,
    Impedimente la căsătorie;
    Rânduielile bisericești privind postul;
    Relațiile Bisericilor Ortodoxe cu restul lumii creștine;     
    Ortodoxia și mișcarea ecumenică;

    Contribuția Bisericilor Ortodoxe locale la promovarea idealurilor creștine ale păcii, libertății, frățietății și dragostei între popoare;

De asemenea, Sanctitatea Sa a arătat că anumite teme din cele 10 nu au avut o abordare unanimă în cadrul întâlnirilor Comisiei pentru Pregătirea Sfântului și Marelui Sinod ridicând întrebarea dacă în cadrul Sfântului și Marelui Sinod se vor discuta cele 8 teme care au fost validate la nivel panortodox sau este necesară amânarea convocării sinodului până la atingerea acordului panortodox și asupra celorlalte teme (autocefalia, dipticele și problemele legate de căsătorie și calendar).

Sfântul și Marele Sinod este de interes direct și vital atât pentru laici, clerici și monahii ortodocși, cât și pentru restul lumii creștine

Subliniind faptul că „Sfântul și Marele Sinod este de interes direct și vital atât pentru laici, clerici și monahii ortodocși, cât și pentru restul lumii creștine”, Sanctitatea Sa a precizat că la desfășurarea Sfântului și Marelui Sinod ar trebui să participe în calitate de observatori persoane (clerici, monahi, laici) din cadrul Bisericii Ortodoxe, precum și din cadrul altor Biserici creștine sau confesiuni (aflate deja în dialog cu Biserica Ortodoxă). Patriarhul Ecumenic a dat ca exemplu faptul că la desfășurarea lucrărilor Conciliul Vatican II Biserica Ortodoxă a delegat persoane în calitate de observatori.

Făcând referire la faptul că Sfântul și Marele Sinod Panortodox, înainte să se întrunească, este numit de unii „apărători ai ortodoxiei” drept „sinod tâlhăresc”, Patriarhul Ecumenic se întreabă ce autoritate vor avea deciziile acestuia și care vor fi urmările canonice în cazul nesupunerii față de aceste hotărâri.

Patriarhul Constantinopolului a vorbit și despre semnificația cuvintelor consensul sau unanimitate. Totodată, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a evidențiat faptul că „un sinod care se întrunește sub amenințarea dizolvării lui mai degrabă nu s-ar întruni” și a făcut referire chiar la unele Sinoade Ecumenice care s-au întrunit și în condițiile în care unele biserici absentau de la lucrări.

Au fost abordate și unele subiecte de natură practică: durata Sfântului și Marelui Sinod și formarea unui secretariat comun al Sinodului. Sanctitatea Sa a propus ca Sinodul Panortodox să se desfășoare pe parcursul a cel puțin două săptămâni, iar lucrările acestuia să fie însoțite de manifestări religioase.

„Deci, fraților, bucurați-vă! Desăvârșiți-vă, mângâiați-vă, fiți uniți în cuget, trăiți în pace și Dumnezeul dragostei și al păcii va fi cu voi” (2 Cor. 13, 11) este versetul biblic cu care Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și-a încheiat cuvântul său.