ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serbia nu va putea niciodată să cedeze Kosovo-Metohija, a declarat miercuri Patriarhul Serbiei Irinej, adăugând că încă nu a venit timpul pentru o vizită a Papei Francisc în Serbia.

 „Kosovo poate  fi răpit, ocupat, așa cum este astăzi, dar Serbia nu poate niciodată spune «o să vi-l facem cadou», pentru că ceea ce se oferă este pierdut pentru totdeauna, și ceea ce este răpit cu forța, de asemenea nu se retrocedează”, a spus Patriarhul într-un interviu acordat pentru postul de televiziune Hram, comentând dialogul intern referitor la Kosovo-Metohija, scrie b92.net.

„Din câte văd, statul depune eforturi mari pentru a menține Kosovo în Serbia și pentru a găsi o soluție politică menită să satisfacă ambele părți. Nu ne putem imagina Serbia fără Kosovo și Metohija”, a subliniat patriarhul Serbiei.
 
„Kosovo este istoria, cultura, spiritualitatea noastră, toate pline de altare ortodoxe”, a mai spus patriarhul. Înaltul ierarh consideră că  Kosovo „nu poate fi o prăpastie pentru Serbia, ci o legătură care ne conectează la Vechea Serbie și la locurile sfinte de acolo”.
 
Reamintim că fosta provincie sârbă Kosovo și-a declarat unilateral independența în anul 2008, acțiune recunoscută de marile puteri occidentale, dar nerecunoscută de Belgrad și câteva state UE, inclusiv de Spania și România.