ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Palmira, o bijuterie arheologică antică din deșertul sirian înscrisă în Patrimoniul Mondial al UNESCO, riscă să cadă în mâinile teroriștilor grupării Statul Islamic.

Armata guvernamentală siriană a trimis întăriri la Palmira, o bijuterie arheologică antică din deșertul sirian înscrisă în Patrimoniul Mondial al UNESCO, pentru a încerca să-i respingă pe jihadiștii Statului Islamic care se aflau vineri la un kilometru de celebrele ruine, informează Agerpres.

'Jihadiștii se găsesc acum la un kilometru de situl arheologic Palmira', a indicat vineri pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). 'Regimul a trimis întăriri și armata a bombardat împrejurimile Tadmor' (numele vechi al orașului Palmira), a continuat el.Potrivit OSDO, luptele care au loc la nord, la est și la sud de Palmira au făcut 138 de morți — 73 de soldați și 65 de jihadiști.

În localitățile de lângă Palmira de unde armata s-a retras, Statul Islamic a executat 26 de civili, dintre care zece prin decapitare, 'pentru colaborare cu regimul', a mai indicat OSDO.
În ultimele zile, Statul Islamic a ocupat toate posturile armatei situate pe drumul dintre Palmira și localitatea Al-Sukhna, situate la o distanță de circa 80 de kilometri.

Directorul Antichităților și Muzeelor Siriene, Maamun Abdelkarim, a făcut apel la comunitatea internațională să se mobilizeze pentru a împiedica distrugerile de la Palmira, ceea ce ar fi, în opinia sa, 'o catastrofă internațională'.

În oaza situată la circa 240 km nord-est de Damasc se află ruinele monumentale ale unei mari cetăți care a fost unul dintre cele mai importante centre culturale ale lumii antice, iar valoarea sa este inestimabilă. Arhitectura sa îmbină, potrivit UNESCO, elemente greco-romane cu tradițiile locale și influențele Persiei.