ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patru militari români au fost răniți sâmbătă, în jurul orei 10:00 (ora României), când o coloană de vehicule blindate MRAP (Mine Resistant Ambush Protected - vehicule rezistente la exploziile minelor și protejate împotriva ambuscadelor), operate de militarii Batalionului 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei", aflați în misiune în zona de responsabilitate din provincia Kandahar, Afganistan, a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament ușor de infanterie executat de insurgenți, informează Agerpres.

Șefa Guvernului României și-a afirmat solidaritatea față de militarii care și-au riscat viața în cadrul misiunilor internaționale la care țara noastră participă în calitate de stat membru NATO.

„Sunt alături de militarii români răniți astăzi în misiunea din Afganistan, care și-au pus viețile în pericol luptând pentru menținerea păcii și securității internaționale. Împreună cu ministrul Apărării ne-am asigurat că eroii noștri primesc cele mai bune îngrijiri medicale. Le doresc sănătate, putere și îi așteptăm cu bine acasă, alături de familiile și de camarazii lor. Mulțumesc încă o dată militarilor români pentru dedicarea, profesionalismul și patriotismul pe care le dovedesc în cadrul misiunilor la care participă alături de aliații noștri”, a declarat Viorica Dăncilă.

Cei patru militari români răniți sâmbătă în Afganistan (plutonierul Dănuț Donțu și caporalii clasa a III-a Cosmin-Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr și Ionel Cristea) sunt în stare stabilă și se află internați la spitalul militar de tip ROL 3 al Bazei Aeriene Kandahar, informează Ministerul Apărării Naționale

Doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul are traumatism cranian închis și cel de al patrulea are fractură toracală, informează Digi24.

În urma incidentului a rezultat și avarierea vehiculului blindat de tip MRAP cu roller în care se aflau militarii.

La nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanțelor producerii evenimentului, condusă de șeful de stat major al unității, precizează MApN.