ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Paul Manafort, fostul director al campaniei lui Donald Trump,și asociatul său Rick Gates au fost inculpați de 12 capete de acuzare, inclusiv de complot împotriva Statelor Unite, spălare de bani, declarații false și nedeclararea unor conturi deținute în străinătate, a anunțat luni un purtător de cuvânt al procurorului special care se ocupă de ancheta privind implicarea Rusiei în campania prezidențială din SUA din 2016.

Manafort, care s-a predat luni la sediul FBI din Washington, ar putea să fie prezentat în fața justiției ulterior, a precizat Peter Carr, un purtător de cuvânt al lui Robert Mueller. Actul de inculpare - de 31 de pagini - nu face însă vreo referire la campania prezidențială a lui Donald Trump, scrie News.ro.

Lui Manafort și asociatului său Richard Gates li se reproșează în principal activități nedeclarate de lobby și consultanță în favoarea fostului președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici. O sumă de peste 75 de milioane de dolari a trecut prin conturi offshore administrate de cei doi.

Paul Manafort este acuzat că a „spălat” numai el suma de 18 milioane de dolari. Este vorba despre primele personalități inculpate în cadrul acestei care afectează președinția lui Trump de la instalarea miliardarului republican la Casa Albă, scrie Reuters. Capetele de acuzare, validate vineri de un mare juriu federal,vizează presupuse fapte de corupție în vederea spălării de bani, încălcarea legilor federale cu privire la lobby și activități bancare, se precizează într-un comunicat difuzat de serviciile lui Mueller. Cei doi sunt acuzați, de asemenea, de declarații false și disimularea unor conturi bancare în străinătate.

Manafort, în vârstă de 68 de ani, a condus campania lui Trump din iunie și până în august 2016. El a demisionat după publicarea unor articole care dezvăluiau că a primit comisioane oculte în valoare de milioane de dolari, plătite de un partid politic prorus din Ucraina. Potrivit actului de acuzare, Gates și Manafort au ascuns de fisc zeci de milioane de dolari primiți în schimbul activităților de consiliere în Ucraina.