Departamentul de Justiție al Statelor Unite a adoptat un nou protocol de injectare letală și a anunțat joi reluarea execuțiilor persoanelor condamnate de tribunalele federale, programând imediat execuțiile pentru cinci deținuți federali, informează Reuters și AFP, citate de Agerpres

„Congresul a autorizat în mod expres pedeapsa cu moartea prin legislația adoptată de reprezentanții poporului în ambele camere ale Congresului și semnată de președinte”, a transmis procurorul general al SUA, William Barr, într-un comunicat.

„Departamentul de Justiție susține statul de drept - și le datorăm victimelor și familiilor acestora continuarea punerii în aplicare a sentinței impuse de sistemul nostru de justiție”, se mai arată în documentul citat.

La nivel federal, execuțiile nu au mai fost practicate din 2003, dar SUA doresc să readucă în actualitate pedeapsa cu moartea.

Departamentul de Justiție a anunțat programarea execuțiilor a cinci deținuți federali, condamnați pentru „crime cumplite și infracțiuni sexuale”, care vor primi pedeapsa capitală în decembrie 2019 și în ianuarie 2020.

„Fiecare dintre acești deținuți și-au epuizat apelurile și remediile post-condamnare”, informează Departamentul de Justiție, desemnând ca loc al execuțiilor Penitenciarul Terre Haute din statul Indiana (nord-estul SUA).

Pedeapsa cu moartea este admisă de lege în Statele Unite, însă este aplicată doar în anumite state, din cauză că mai multe state au optat pentru evitarea acestei practici, pronunțând moratorii sau chiar interzicând-o prin lege. În 2018, 13 din cele 25 de execuții au fot duse la îndeplinire în statul Texas.

Tribunalele federale pronunță rar pedepse cu moartea. La nivel federal, de la ridicarea unui moratoriu în 1988, doar trei persoane condamnate la moarte au fost executate, ultima în 2003. În prezent, circa 60 de deținuți din penitenciarele federale au de ispășit o condamnare la pedeapsa capitală, potrivit Centrului de Informații privind Pedepsele cu Moartea (DPIC).

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews