ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul de Justiție al Statelor Unite a adoptat un nou protocol de injectare letală și a anunțat joi reluarea execuțiilor persoanelor condamnate de tribunalele federale, programând imediat execuțiile pentru cinci deținuți federali, informează Reuters și AFP, citate de Agerpres

„Congresul a autorizat în mod expres pedeapsa cu moartea prin legislația adoptată de reprezentanții poporului în ambele camere ale Congresului și semnată de președinte”, a transmis procurorul general al SUA, William Barr, într-un comunicat.

„Departamentul de Justiție susține statul de drept - și le datorăm victimelor și familiilor acestora continuarea punerii în aplicare a sentinței impuse de sistemul nostru de justiție”, se mai arată în documentul citat.

La nivel federal, execuțiile nu au mai fost practicate din 2003, dar SUA doresc să readucă în actualitate pedeapsa cu moartea.

Departamentul de Justiție a anunțat programarea execuțiilor a cinci deținuți federali, condamnați pentru „crime cumplite și infracțiuni sexuale”, care vor primi pedeapsa capitală în decembrie 2019 și în ianuarie 2020.

„Fiecare dintre acești deținuți și-au epuizat apelurile și remediile post-condamnare”, informează Departamentul de Justiție, desemnând ca loc al execuțiilor Penitenciarul Terre Haute din statul Indiana (nord-estul SUA).

Pedeapsa cu moartea este admisă de lege în Statele Unite, însă este aplicată doar în anumite state, din cauză că mai multe state au optat pentru evitarea acestei practici, pronunțând moratorii sau chiar interzicând-o prin lege. În 2018, 13 din cele 25 de execuții au fot duse la îndeplinire în statul Texas.

Tribunalele federale pronunță rar pedepse cu moartea. La nivel federal, de la ridicarea unui moratoriu în 1988, doar trei persoane condamnate la moarte au fost executate, ultima în 2003. În prezent, circa 60 de deținuți din penitenciarele federale au de ispășit o condamnare la pedeapsa capitală, potrivit Centrului de Informații privind Pedepsele cu Moartea (DPIC).