Șeful Pentagonului, Patrick Shanahan, a anunțat luni că a deblocat un miliard de dolari pentru construcția unei secțiuni a zidului dorit de președintele Donald Trump la frontiera cu Mexicul, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ministerul Securității interne (DHS) a cerut Pentagonului să construiască un zid de 91 de kilometri în regiunea El Paso (Texas) și corpul de geniu al armatei terestre „este autorizat să se coordoneze direct cu DHS și poliția de frontieră pentru a întreprinde planificarea și punerea în aplicare a acestui proiect pentru o sumă de un miliard de dolari", a anunțat secretarul interimar al Apărării într-un comunicat.

Patrick Shanahan a justificat această cheltuială prin legea federală. Un paragraf al articolului 10 din Codul Statelor Unite „autorizează Ministerul Apărării să construiască drumuri și bariere și să amplaseze instalații luminoase pentru a împiedica (...) traficul transfrontalier de droguri”.

Donald Trump a declanșat la 15 februarie o procedură de „urgență națională” care îi permite să evite parlamentarii pentru a debloca o finanțare de peste opt miliarde de dolari.

Această măsură excepțională a provocat indignare în rândul democraților, dar și al unora dintre congresmenii taberei sale, care consideră că republicanul și-a depășit prerogativele prezidențiale și a creat un precedent periculos.