ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ultimul raport al Pentagonului este clar și o spune negru pe alb: supremația și tehnologia militară pe care Statele Unite și aliații săi din Alianță au reușit să le realizeze în ultimii șaptezeci de ani sunt puternic amenințate de noile puteri mondiale, având în vedere tehnologiile performante pe care au reușit să le dezvolte.

Ceea ce reiese clar din studierea dosarelor americane ale Pentagonului - coroborate cu datele din ultima ediție The Military Balance - o evaluare cantitativă anuală a forțelor armate mondiale întocmite de un grup de experți britanici - este următoarea idee: „(Celelalte) mari puteri se pregătesc pentru războaie de anvergură” și toate au mijloacele necesare pentru a duce astfel de războaie. Declarația a fost făcută de directorul adjunct al Institutului Internațional de Studii Strategice Britanice, care a menționat că supremația Forțelor Armate ale Alianței  Nord-Atlantice se erodează literalmente de la un an la altul.

Aceste concluzii sunt făcute pe baza cheltuielilor pe care țările analizate le investesc în domeniul Apărării, dar și pe baza testării avioanelor de ultima generație până la cele mai performante rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune, așa cum au dezvăluit recent chinezii.


Unele dintre cele mai îngrijorătoare date sunt însă legate de proliferarea dronelor militare în întreaga lume. Numai China a exportat în ultimii ani zeci de drone militare în nouă țări diferite, printre care și țările partenere din SUA cărora li s-a refuzat utilizarea acestei tehnologii- printre care Arabia Saudită, Egipt, Pakistan și Nigeria - ridicând astfel nivelul de risc pentru utilizarea contingentelor occidentale în domeniu.

Un alt exemplu concret a fost dezvoltarea rachetelor chinezești aer-aer PL-15, cu rază lungă de acțiune, care vor fi operaționale până la sfârșitul acestui an. Cu această armă se va dota deci cea mai puternică și cea mai numeroasă armată din lume, cea a Armatei Eliberării Poporului (PLA). Noua rachetă poate atinge ținte aflate chiar și la 400 km, distanță care depășește raza rachetelor folosite de forțele aeriene ale statelor occidentale. În prezent, rachetele aer-aer din dotarea armatei chineze pot atinge ținte aflate la cel mult 100 de km.

Potrivit analiștilor Pentagonului, doar câteva națiuni dețineau o astfel de armă letală până acum câțiva ani. Un avion al NATO, „care efectuează o manevră de 9G  împotriva unei arme de generație actuală, are o șansă rezonabilă de supraviețuire; dar împotriva unei arme ca PL-15, totul devine mult, mult mai dificil”, a observat un analist aerospațial.
Sistemul anti-aerian rus S-400 - cu rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune, cunoscut și cu numele de „killer F-35”, potrivit surselor de la Kremlin, este un alt exemplu de tehnologie de vânzare care, după cum afirmă experți ruși, ar putea doborî cu ușurință orice zboară pe cer sub sigla NATO.

„China ne-a depășit și în dezvoltarea armelor hipersonice”, a adimis recent, în fața Congresului, amiralul Harry Harris, șeful comandamentului militar american pentru zona Pacificului.

Rachetele hipersonice pot zbura cu viteze de cinci până la zece ori mai mari decât viteza sunetului și ar putea străpunge scuturile antirachetă. În plus, ele sunt concepute astfel încât să-și poată schimba direcția în zbor, nu să urmeze o traiectorie liniară și previzibilă, ceea ce face ca interceptarea lor să fie și mai dificilă.

Ca o confirmare a îngrijorării manifestate de SUA, în bugetul Pentagonului pe anul 2019 pentru MDA a fost alocată suma de 9,9 miliarde de dolari, o creștere de 60% față de 2018.

Dacă lucrurile nu arată bine în aer, din cauza ineficienței avioanelor de vânătoare F-35, așa cum afirmă de ficare dată diverși analiști militari, situația nu stă mai bine nici pe mare. Potrivit dosarelor Pentagonului, flota Chinei a  reușit ca în ultimii patru ani să devină aproape egală cu aceea a Marinei Regale Britanice, crescând atât din punct de vedere calitativ, dar și cantitativ.