ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 100 de soldați americani au leziuni traumatice la nivelul creierului în urma atacului iranian cu rachete împotriva unei baze din Irak, o creștere de peste 50% a cazurilor au declarat luni oficiali americani, potrivit cărora armata americană va face un anunț oficial în acest sens, transmite Reuters citată de news.ro.

Luna trecută, armata anunțase 64 de cazuri de traumatisme cerebrale.

Pentagonul a refuzat să comenteze, dar anterior a avertizat că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri în săptămânile de după atac, deoarece simptomele pot apărea mai târziu, ca și raportările.

Niciun soldat american nu a fost ucis sau rănit în timpul atacului iranian cu rachete împotriva bazei irakiene Ain al-Asad, după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, pe 3 ianuarie, pe aeroportul din Bagdad, printr-un atac cu dronă.
 
Ulterior, ambele părți nu au escaladat conflictul militar, dar numărul tot mai mare al victimelor americane ar putea să exercite presiuni asupra lui Trump pentru o reacție, posibil non-militară.
 
Generalul de armată Mark Milley, președintele Statului Major Comun, a declarat luna trecută că soldații cu traumatisme cerebrale au fost diagnosticați cu forme ușoare. El a adăugat că diagnosticul se poate modifica în timp.Simptomele includ dureri de cap, amețeli, sensibilitate la lumină și greață.

Relațiile între SUA și Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a asasinat, pe 3 ianuarie, într-un atac cu drone, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran. Autoritățile iraniene au lansat mai multe amenințări la adresa Statelor Unite. 

Reacția Iranului a venit câteva zile mai târziu, pe 8 ianuarie. Iranul a lansat în noaptea de 7 spre 8 ianuarie mai multe rachete, peste 15, asupra unor baze irakiene în care se aflau soldați americani. Atacul din Irak a fost riposta Iranului la asasinarea generalului Soleimani.

În aceeași zi cu riposta regimului de la Teheran, un avion cu 176 de oameni, majoritatea iranieni și canadieni la bord, inclusiv echipajul, a fost doborât de rachete iraniene, la câteva minute de la decolare. Doborârea avionului a generat tensiuni și mai mari între Iran și SUA, Canada, regimul de la Teheran nerecunoscând inițial că ar fi fost implicat în accident. Ulterior a recunoscut că dintr-o eroare umană au fost lansate rachete asupra avionului.