Pentagonul se va distanța de războiul împotriva terorismului, alegând, în schimb, să se concentreze pe descurajarea „rivalilor strategici” China și Rusia, a anunțat miercuri secretarul american al Apărării, Jim Mattis, în timpul unei audieri în fața Congresului. Șeful Pentagonului a apărut în fața Congresului pentru a apăra propunerea de buget pentru următorul an fiscal - perioada cuprinsă între 1 octombrie 2017 -  30 septembrie 2018 -, care se ridică la 686.000 de milioane de dolari.

După ce și-a prezentat argumentele,  Mattis a susținut că, dacă va fi aprobat propunerea actuală de buget, aceasta ar permite Pentagonului să formeze o forță armată mai puternică pentru a-și restabili capacitatea de a acționa, „grav afectată în ultimii ani”.

Situația globală este serioasă. Rusia își modernizează întregul arsenal de sisteme nucleare, adoptând, în același timp, o teorie a escaladării nucleare în conflicte militare. China, de asemenea, își modernizează și își extinde forțele nucleare deja considerabile, urmărind crearea de noi capacități. China își modernizează, de asemenea, forțele militare convenționale într-o măsură care va provoca superioritatea militară a SUA, 

Deși evenimentele recente au dat naștere unui sentiment de mișcare pozitivă, provocările nucleare ale Coreei de Nord amenință pacea regională și globală, aducând după ele condamnarea Organizației Națiunilor Unite. Ambițiile nucleare ale Iranului rămân, de asemenea, o preocupare nerezolvată. La nivel global, terorismul nuclear rămâne o amenințare tangibilă”, a afirmat șeful Pentagonului, relatează Breitbart.com.

Pe lângă China și Rusia, Pentagonul a identificat și Iranul și Coreea de Nord drept rivali strategici care amenință Statele Unite.

Mattis a explicat:

„Deși Departamentul Apărării își continuă campania împotriva terorismului, competiția strategică pe termen lung - și nu terorismul - a devenit acum punctul central al securității naționale a Statelor Unite.

Națiunile atât de diferite precum China și Rusia au ales să fie rivali strategici în căutarea unei lumi compatibile cu modelele lor autoritare. Regimuri autoritare precum cele din Coreea de Nord și Iran persistă în luarea unor măsuri ilegale care subminează și amenință stabilitatea regională și globală.

Mattis a admis că organizația Statul Islamic (ISIS / ISIL) și alte grupuri jihadiste rămân o amenințare pentru Statele Unite.

„În ciuda succeselor noastre împotriva califatului ISIS, organizațiile violente extremiste continuă să împrăștie ura, să incite la violență și să omoare oameni nevinovați”, a spus Mattis, amintind și faptul că talibanii, care controlează aproximativ jumătate din Afganistan, au respins recent o ofertă de pace din partea Kabulului, susținută de SUA, și au promis că vor ucide și captura trupele americane.

Cu toate acestea, Mattis a declarat în fața parlamentarilor americani că „dacă vom insista pe războiul inegal [și] pe contra-insurgența ca provocări primordiale pentru noi, alte națiuni care aleg să fie concurenți strategici, și anume Rusia și China, își vor face mai departe jocurile”.

Pentru a se asigura că Statele Unite sunt capabile să „lupte și să câștige războaiele viitorului”, Pentagonul trebuie să investească în „schimbările tehnologice rapide inclusiv în evoluțiile în domeniul computerelor avansate, analize de date, inteligență artificială, autonomie, robotică, miniaturizare, producție, energie dirijată și hipersonică”.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews