ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Care ar fi argumentele în sprijinul ipotezei că actualul coronavirus a fost implantat în China ca un experiment cu armă biologică în cadrul războiului ei economic cu SUA?

Argumentele există și sunt destul de solide încât scenariul să fie suficient de plauzibil.

Se știe că azi China e statul inamic, adversarul economic și rivalul militar al SUA în Pacific și alte regiuni ale lumii.
Recent SUA și China au încheiat prima fază a unui important acord comercial. De ce n-am presupune că termenii acordului au fost acceptați de China sub presiunea epidemiei în curs? De ce n-am crede că americanii „joacă tare”, pentru a forța China să le accepte termenii duri, restricțiile comerciale, financiare și tehnologice severe?
De altfel deja se vorbește explicit despre existența unui război comercial global.

Motivația economică și militară a SUA de a interveni în forță în China este foarte puternică. China este cel mai mare creditor extern al SUA. America datorează Chinei 1 trilion de dolari  Renunțarea Chinei la dolar ar însemna pentru SUA căderea burselor, dezastru financiar. Dar China vrea să-și facă moneda convertibilă, yuanul – valută internațională de rezervă. Deja o supraputere economică, China e pe cale să devină și o supraputere militară, tinzând treptat către paritate nucleară cu SUA și Rusia. Ea își sporește an de an numărul de rachete nucleare, construiește portavioane, arme antisatelit, vrea să ajungă putere spațială în 2030.

În aceste condiții, ne putem explica de ce Pentagonul a putut considera necesar să treacă la măsuri de descurajare (deterrence) mai radicale. Alegerea Wuhanului se explică prin aceea că acolo e singurul laborator acreditat pentru arme biologice din China, astfel încât acel laborator să poată fi arătat ca țap ispășitor pentru o pretinsă scăpare accidentală a virusului. De altfel laboratorul din Wuhan nu e străin de aceste cercetări. Excelentul articol „Lilieci, editarea genelor și arme biologice: experimente recente ale DARPA provoacă îngrijorare pe fondul epidemiei de coronavirus” de Whitney Webb (tradus de Paul Ghițiu) arată că în 2017 Pentagonul a devenit preocupat de lilieci folosiți pe post de arme biologice. SUA au finanțat studii în China care au descoperit noi agenți patogeni letali, inclusiv coronaviruși mutanți proveniți de la lilieci. Unul dintre aceste studii – „Apariția unei boli zoonotice purtate de lilieci în Asia de Vest” – s-a axat pe lilieci ca gazde/purtători de coronavirusuri MERS și SARS.

Alt studiu, făcut în sudul Chinei în 2018, a descoperit 89 tulpini  de „coronavirus de lilieci” ce folosesc același receptor ca și coronavirusul MERS (Sindrom respirator din Orientul Mijlociu). Studiul a fost cofinanțat de Guvernul chinez (Ministerul Științei și Tehnologiei), USAID (organizație presupusă a fi o acoperire pentru serviciile de informații SUA) și Institutul Național de Sănătate din SUA (colaborator al CIA și Pentagonului pentru cercetarea bolilor infecțioase și armelor biologice.  Un program al Agenției pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării (DARPA) a urmărit crearea „unei noi clase de arme biologice” utilizând insecte ca vehicule/agenți de modificare genetică orizontală a mediului (HEGAAs) în scopuri ofensive”. În sfârșit, alt studiu finanțat de guvernul SUA, publicat în 2019, este „Descoperirea și caracterizarea liniilor de nou coronavirus de liliac din Kazahstan”, axat pe „fauna de lilieci din Asia Centrală care leagă China de Europa de Est”. El a descoperit mai multe noi tulpini de „coronavirus de lilieci”. Studiul a fost finanțat de Departamentul Apărării SUA (Agenția de Reducere a amenințărilor în domeniul apărării DTRA – Defense Threats Reduction Agency), cu participarea Universității Duke. La rândul ei, Duke University este cu Universitatea Wuhan într-un parteneriat care include un institut de virusologie.

Cu alte cuvinte, s-a lucrat cu „materialul clientului”: s-a studiat chiar la fața locului fauna asiatică (în special liliecii) și virușii cu mutații genetice pe care ea îi poate transmite – și totul cu sprijinul unor instituții chineze.

În acest război între supraputeri, Europa e o victimă colaterală. De altfel SUA este în război comercial și cu Europa. Administrația americană are în vedere impunerea de tarife la produse din Franța în valoare de 2,4 miliarde dolari (inclusiv lactate, pielărie, vinuri) ca ripostă la taxa vamală pusă de Franța pe servicii digitale, care afectează firme americane ca Facebook și Google și e considerată de SUA un obstacol în calea comerțului. Uniunea Europeană amenință să riposteze. Noile tarife ar duce la escaladarea relațiilor deja tensionate dintre Washington și Bruxelles. SUA a impus anul trecut un tarif vamal de 25% la vinurile europene, ca răspuns la subvențiile publice acordate firmei de avioane Airbus (EADSF). De atunci Casa Albă a amenințat că va mări tariful deoarece problema nu s-a rezolvat. Washingtonul a impus taxe la oțel și aluminiu produs în UE și a amenințat cu tarife mai mari la autoturismele produse în Germania, în ciuda investițiilor făcute în SUA de BMW, Volkswagen sau Daimler. Așadar Americii puțin îi pasă de Europa. Curând sunt alegeri și trebuie să li se arate americanilor un câștig economic contra Chinei. Prea puțin contează Europa, dacă se-ntinde pandemia în Europa e problema ei. Oricum, SUA se va proteja (probabil au avut din start antidotul și poate îl vor da și aliaților europeni, dacă sunt cuminți). Poate Americii i-ar fi păsat de marele ei aliat european, Regatul Unit – care însă s-a separat de UE. Dilema s-a rezolvat prin Brexit.

Partea relativ „bună” ar fi că, odată ce SUA își va vedea supremația restabilită, epidemia ar înceta. Până atunci vom continua să fim victime colaterale ca de obicei.

Mi se pare mai credibil acest scenariu decât altul care circulă acum „viral”: că de fapt boala COVID-19 nu e atât de gravă, amenințarea cu pandemia fiind menită doar să creeze panică și isterie. Apoi însă vor veni cu „soluția” unui vaccin ucigaș și abia acel vaccin, vezi Doamne, va fi adevăratul instrument de exterminare biologică a surplusului de populație. De acel vaccin trebuie să ne ferim, susține teoria „isteriei falsei pandemii”, nu de covid-19 care n-ar fi decât o simplă gripă. 

Nu cred acest scenariu. Cred că până una-alta trebuie să ne protejăm, să păstrăm igiena cea mai strictă și să ne punem încrederea în Dumnezeu, Care nu vrea moartea păcătosului ci să se întoarcă și să fie viu”, rugându-ne astfel: „Tu ești Domnul cel preaînalt, bun, îndelung-răbdător și mult-milostiv, Căruia îi pare rău de răutățile oamenilor. Doamne, după mulțimea bunătății Tale ai făgăduit pocăință și iertare celor ce ți-au greșit și după mulțimea îndurărilor Tale ai hotărât pocăință păcătoșilor spre mântuire. Tu, Doamne, Dumnezeul celor drepți, n-ai pus pocăință pentru cei drepți, Avraam și Isaac și Iacov, care nu Ți-au greșit, ci ai pus pocăință mie păcătosul pentru că am păcătuit mai mult decât nisipul mării.”