Parlamentul german a adoptat vineri un proiect de lege care permite căsătoriile între persoane de același sex, relatează Reuters.

Textul de lege, care prevede că de acum „căsătoria este încheiată între două persoane de sex diferit sau de același sex”, a fost aprobat cu 393 de voturi pentru, 226 împotrivă și patru abțineri, a anunțat președintele parlamentului, Norbert Lammert.

Cancelarul german Angela Merkel a votat împotriva legii care legalizează căsătoriile între homosexuali, potrivit DPA.

Cei 226 de parlamentari care au votat împotriva textului de lege sunt membri ai partidului de Guvernământ, CDU ( Uniunea Creștin-Democrată), dar alți membri ai acestei formațiuni au votat împotrivă. Până acum, Germania permitea parteneriatele civile.

Un comentariu de pe Deutsche Welle afirmă însă că decizia partidului de Guvernământ a fost determinată de calcule politice, după ce cancelarul Merkel a renunțat să le mai impună membrilor săi ce să voteze, insistând pe un „vot de conștiință”.

„Dar felul în care Merkel și-a schimbat poziția în chestiunea căsătoriei între persoane de același sex nu este deloc convingător. Tipic Merkel. Abia după îndelungi ezitări, după discuții chinuitoare care s-au lungit pe durata întregii legislaturi ea și-a abandonat poziția de până acum. Dar ea nu a plecat la drum cu pas ușor, nu i-a luat pe oameni de mână spre a-i conduce într-o lume mai bună. Dimpotrivă, s-a exprimat evaziv. Și nu a lăsat să se înțeleagă care este poziția ei și dacă a renunțat la dubiile ei personale, adesea citate, cu privire la egalitatea în drepturi.

Să analizăm mai cu atenție: A renunța la obligarea grupului parlamentar de a vota într-un fel sau altul nu este egal cu a te pronunța deschis pentru egalitatea în drepturi și nu înseamnă a face politică activă. Cancelara nu a făcut decât ceea ce trebuia neapărat să facă. Încearcă să le dea tuturor un pic de satisfacție. Din dorința de a se menține la putere. Și nu face mai mult decât strictul necesar, pentru a nu-i întoarce împotriva ei pe conservatorii din propriul partid și din rândul electoratului”, scrie DW.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews