Guvernul maghiar a găsit soluția pentru a stimula natalitatea țării: va oferi un ajutor de 10 milioane de forinți (30.590 euro) cuplurilor căsătorite care au trei copii. Pentru premierul ungar Viktor Orban nu se pune problema diminuării declinului demografic al țării prin imigrația economică, scrie Le Figaro. 

Pentru a crește natalitatea, guvernul de la Budapesta are un plan de acțiune major. Încă de la începutul lunii iulie, guvernul a oferit un împrumut cuplurilor căsătorite eligibile pe care acestea nu vor mai trebui să îl ramburseze dacă au trei copii. 2400 de familii  au solicitat deja, în prima jumătate, a lunii iulie deja acest împrumut, care trebuie să fie rambursat lunar.
 
Conform ziarului francez, dacă cuplurile respective fac un copil într-o perioadă de cinci ani, dobânda împrumutului lor este suspendată pe viață, iar rambursările lunare sunt întrerupte timp de trei ani. Un al doilea copil le permite o a doua pauză, de trei ani. La al treilea copil, cuplurile nu mai trebuie să ramburseze împrumutul.

Există însă și condiții care trebuie îndeplinite de cuplurile care vor acești bani: trebuie să fie prima căsătorie pentru unul dintre soți, soția trebuie să aibă între 18 și 40 de ani, iar unul dintre soți trebuie să-și fi plătit contribuțiile sociale timp de 180 de zile în Ungaria. 

O altă condiție esențială este ca  primul copil să se nască în cinci ani de la primirea ajutorului. Dacă nu se naște niciun copil sau cuplul divorțează înainte de acest termen, familia are doar 120 de zile la dispoziție, adică patru luni, pentru a rambursa împrumutul, cu excepția cazului în care furnizează un certificat medical care să justifice o problemă de sănătate privind imposibilitatea de a avea copii.

Această inițiativă, apreciată de unii, contestată de alții, face parte din planul de acțiune pentru protecția familiei lansat de Viktor Orban în februarie, care prevede alocarea a 4,8% din PIB pentru sprijinirea familiei și a programelor privind sporirea natalității.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews