ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La fel ca aproape toate țările din Europa, și Rusia se confruntă cu un declin demografic.

Pentru a reduce acest fenomen, Biserica Ortodoxă Rusă a semnat un acord cu Ministerul rus al Sănătății pentru prevenirea avortului, informează Russia Insider. Documentul a fost semnat de către ministrul Sănătății, Veronika Skvorțova, și Patriarhul Chiril al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Articolul 9 din acordul 21 articol instituie o cooperare "privind protecția sănătății mamei și a copilului, inclusiv sănătatea reproducerii, promovarea valorilor familiei și prevenirea avortului."

Acordul include acțiuni comune cu instituții medicale privind "crearea unor centre în spitale, unde să participe psihologi și reprezentanți ai organizațiilor religioase ale Bisericii Ortodoxe Ruse, care să ofere consultanță femeilor care intenționează să pună capăt sarcinii, în instituțiile medicale", precum și pentru furnizarea de spațiu pentru "postarea informațiilor organizațiilor religioase ale Bisericii Ortodoxe Ruse în instituțiile medicale".

În plus, cele două părți vor efectua, de asemenea "eforturi comune pentru a oferi asistență și sprijin femeilor gravide, ale căror diagnostic prenatal indica malformații ale fătului, precum și mamelor care dau naștere unui copil cu handicap de dezvoltare."

Legislația propusă pentru a restricționa accesul la avort


Duma de Stat rusă are în vedere să modifice legislația cu privire la avort, care include limitarea finanțării pentru avort numai pentru cele care sunt considerate necesare din punct de  vedere medical. Proiectul de lege este conceput pentru a ajuta la reducerea numărului de  avorturi.

Potrivit Departamentului de Afaceri Economice și Sociale al ONU, pentru fiecare 1.000 de nașteri, există 34 de avorturi în Rusia.

Patriarhul Chiril, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, solicită interzicerea totală a avortului. Într-un discurs în Duma de Stat de la începutul acestui an, primul al unui lider religios, el s-a referit la avort ca fiind "rău" și "infanticid" În ceea ce privește prezenta lege, el crede că "contribuabilii nu trebuie să plătească pentru acest lucru."

Ca răspuns la legislația propusă, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a prezentat Declarația scrisă 594 intitulată "dreptul femeii de a avea acces la servicii adecvate de sănătate a reproducerii în Federația Rusă", care prevede:

Noii membri subsemnații ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei sunt puternic preocupați de cele trei proiecte de legi înaintate în Duma de Stat a Federației Ruse cu scopul de a restricționa sever accesul femeilor la avort. Acestea au ca scop:
- să solicite femeilor să vizualizeze și să asculte bătăile inimii ale fătului înainte de a-și fi dat permisiunea de a avea acces la un avort legal;
- exclude acoperirea avortului de asigurare medicală obligatorie;
- să interzică vânzarea de medicamente sigure care termină sarcini.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se opune ideilor Rusiei și susține că "scanarea cu ultrasunete nu este necesară în mod obișnuit pentru avort".

"Ea servește doar pentru a manipula emoțional femei. Fără asigurarea pentru un serviciu de care numai femeile au nevoie este discriminatorie și va afecta femeile sărace, rurale și al femeilor în situații vulnerabile. Sistemul medical de stat trebuie să asigure în plus disponibilitatea diferitelor metode de avort adecvate în diferite stadii ale sarcinii. Aceste măsuri propuse vor duce la avorturi ilegale și creșterea ratei mortalității și morbidității materne și sunt un afront la drepturile femeilor", mai spune OMS..


"Toți indivizii au dreptul la cel mai înalt standard de sănătate, pe care statul trebuie să le asigure. Facem apel la parlamentarii din Rusia să refuze proiectele de legi de mai sus", concluzionează OMS.