ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O judecătoare din Liban a decis să administreze unor tineri musulmani  care au profanat o statuie a Fecioarei Maria o lecție de religie islamică, considerând-o mai eficientă decât închisoarea.

Câteva luni în spatele gratiilor nu reprezintă obligatoriu o pedeapsă menită să descurajeze anumite infracțiuni. Așa a gândit Jocelyne Matta, judecătoarea care a avut de dat o sentință în  cazul profanării unei statui a Fecioarei Maria, act săvârșit  de doi tineri musulmani din Akkar, scrie lorientjour.com.

Cei doi băieți (musulmani) de 17 și 18 ani au intrat în biserica din orașul lor, unde au început să sărute pe buze statuia Fecioarei Maria, continuând cu o serie de gesturi obscene.  Mai mult, s-au filmat în timp ce batjocoreau statuia Sfintei Fecioare, după care au postat imaginile pe conturile lor WhatsApp. Imaginile au ajuns la poliție, iar tinerii în fața instanței.

Magistratul a decis însă că cea mai bună lecție pentru cei doi tineri ar fi una de religie și morală, având în vedere că în lupta împotriva încălcării credințelor religioase, măsurile alternative de reeducare sunt mai eficiente decât privarea de libertate.

Pentru a le arăta gravitatea faptei lor,  judecătorul a apelat la Coran, cartea sacră a musulmanilor și în care Fecioara Maria este cinstită, fiind considerată cea mai sfântă, pioasă și virtuoasă femeie.  Judecătorul le-a citit celor doi tineri sura (versetele - n.r), în care Maica Domnului este venerată, și le-a impus să o citească și să o memoreze. 

Această decizie, mai degrabă una pedagogică decât una punitivă, a arestării, este o premieră în  practica justiției libaneze, potrivit unei surse judiciare. Cu toate acestea, Codul de procedură penală autorizează judecătorul de instrucție să înlocuiască încarcerarea unui acuzat cu orice altă măsură pe care o consideră adecvată.
 
Premierul libanez Saad Hariri, de religie musulmană,  a comentat această sentință judecătorească pe Twitter și a felicitat magistratul pentru decizia care, a spus Hariri,  „este justă și ajută la  consolidarea sentimentului de respect reciproc  între musulmani și creștini”.

Stat multi-confesional important în Orientul Mijlociu, Libanul este una dintre țările în care religia este forța care a slăbit sentimentul civic național, prin prisma disputelor intersectare.

Într-o perioadă și într-o regiune caracterizate de acutizarea conflictelor regionale și tensiunilor inter-religioase/inter-sectare, Libanul reprezintă totuși un model pentru felul în care comunitățile șiite, sunnite, creștine și druze reușesc coabitarea în cadrul aceluiași sistem social.