Pentru prima dată în istoria sa, Spania are în prezent mai mulți atei, agnostici și non-credincioși decât catolici practicanți, potrivit unui nou raport al Centrului de Cercetare al Sociologiei Spaniole (CSI).

În timp ce o treime dintre spanioli s-au declarat catolici, doar 22,7 la sută dintre ei au spus că participă la slujbe și merg să se spovedească în mod regulat. În Catalonia, doar 10,9 la sută dintre credincioși au afirmat că participă în mod regulat la slujbe și merg la spovedanie, în timp ce în Rojia, sudul Țării Bascilor, aproximativ 40 la sută dintre cei chestionați se declară în continuare catolici practicanți, relatează FranceInfo.

Secularizarea societății spaniole a fost substanțial mai accentuată în zonele puternic industrializate, precum Madrid, Catalonia și Țara Bascilor,  în care culturile s-au amestecat.
 
Datele publicate de CSI au făcut ca mass-media iberice să reacționeze. „Aceste cifre, 80 de ani mai târziu, dau, iată, dreptate, lui Manuel Azana: Spania a încetat să mai fie catolică”, a scris cotidianul El Diario. Publicația a amintit că,  în octombrie 1931, Manuel Azana, pe atunci președintele Guvernului provizoriu spaniol, a pronunțat această frază care rămâne în memoria colectivă. Republican convins, Azana a dus o politică radicală seculară care urmărea separarea bisericii de stat, suprimarea educației catolice, dar și naționalizarea clădirilor religioase.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews