ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru prima dată în istoria sa, Spania are în prezent mai mulți atei, agnostici și non-credincioși decât catolici practicanți, potrivit unui nou raport al Centrului de Cercetare al Sociologiei Spaniole (CSI).

În timp ce o treime dintre spanioli s-au declarat catolici, doar 22,7 la sută dintre ei au spus că participă la slujbe și merg să se spovedească în mod regulat. În Catalonia, doar 10,9 la sută dintre credincioși au afirmat că participă în mod regulat la slujbe și merg la spovedanie, în timp ce în Rojia, sudul Țării Bascilor, aproximativ 40 la sută dintre cei chestionați se declară în continuare catolici practicanți, relatează FranceInfo.

Secularizarea societății spaniole a fost substanțial mai accentuată în zonele puternic industrializate, precum Madrid, Catalonia și Țara Bascilor,  în care culturile s-au amestecat.
 
Datele publicate de CSI au făcut ca mass-media iberice să reacționeze. „Aceste cifre, 80 de ani mai târziu, dau, iată, dreptate, lui Manuel Azana: Spania a încetat să mai fie catolică”, a scris cotidianul El Diario. Publicația a amintit că,  în octombrie 1931, Manuel Azana, pe atunci președintele Guvernului provizoriu spaniol, a pronunțat această frază care rămâne în memoria colectivă. Republican convins, Azana a dus o politică radicală seculară care urmărea separarea bisericii de stat, suprimarea educației catolice, dar și naționalizarea clădirilor religioase.