ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Veche de opt secole, pentru prima dată în ultimii 216 ani, Catedrala Notre-Dame din Paris va rămâne tăcută în noaptea de Crăciun: nu vor avea loc nicio ceremonie și nicio procesiune  de Nașterea Domnului.

Liturghia de Crăciun va fi celebrată la miezul nopții în biserica Saint-Germain l’Auxerrois, vis-a-vis de muzeul Luvru, potrivit Agerpres. „Este pentru prima dată de la Revoluția Franceză că nu va fi o slujbă la miezul nopții”, a declarat monseniorul Patrick Chauvet, pentru The Associated Press.

În apropierea monumentului a fost montată o macara gigantică pentru demontarea eșafodajului metalic care îi amenință structura. Această macara va trebui să ducă la îndeplinire, începând cu luna februarie, cea mai delicată operațiune din tot acest șantier gigantic de reconstrucție și anume demontarea bucată cu bucată a celor 10.000 de tuburi metalice – 250 de tone în total – care s-au lipit unele de altele în urma incendiului din 15 aprilie.
 
Operațiunea, care va dura mai multe luni, trebuie pregătită din timp, având în vedere complexitatea sa, scrie AFP, citată de Agerpres. Eșafodajul deformat, fragilizat, asemenea unei gigantice pânze de păianjen amenință stabilitatea boltei și echilibrul catedralei. Această bijuterie a artei gotice este încă, la șapte luni după incendiu, în stare de „urgență absolută”.