ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zborul MH17 prăbușit în iulie 2014 în estul separatist al Ucrainei a fost doborât de o rachetă sol-aer de tip BUK  au concluzionat anchetatorii internaționali însărcinați cu stabilirea cauzelor tragediei, informează BBC.
 
Racheta a lovit partea stângă față a avionului, cauzând desprinderea altor părți ale aeronavei, arată raportul final al Comisiei Olandeze pentru Siguranță (OVV).

Raportul nu menționează cine a tras racheta, dar afirmă că spațiul aerian din Estul Ucrainei trebuia închis. Mai mult, deși existau numeroase dovezi că zona reprezintă un pericol, autoritățile ucrainene nu au închis spațiul aerian din Est, peste 160 de avioane zburând deasupra ariei în cauză.

În urma tragediei, 298 de persoane au fost ucise. Ucraina și Occidentul afirmă că rebelii sunt vinovați, în timp ce Rusia dă vina pe forțele ucrainene.

În raport se mai susține că cei trei membri ai echipajului au murit pe loc, în timp ce pasagerii e posibil să fi supraviețuit exploziei inițiale, după cum arată raportul.

Racheta BUK este în dotarea armatei rusești, dar și a forțelor ucrainene, arată raportul. Documentul susține că arma folosită a fost un model 9N314M, aflat pe racheta 9M38M1 aflată în dotarea sistemului Buk. Singurele fragmente găsite la locul tragediei sunt cele găsite în focoasa 9N314M.

În replică, rușii au afirmat că singurii care dețin astfel de arme sunt ucrainienii, deoarece armata Rusiei a casat acest model, considerat depășit.