ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 Jihadiști ISIS au ajuns pe continent, după ce orașele controlate de gruparea Stat Islamic în Siria și în Irak au fost recucerite. 

Sunt luptătorii străini care, în ultimii ani, s-au înrolat în ISIS și care acum au revenit acasă: în Franța, Marea Britanie, Germania, Suedia și în alte state europene. Serviciile de securitate sunt în alertă. Acești oameni ar putea pune la cale atacuri pe continent.

5.600 de teroriști, din 33 de state, s-au întors în țările lor de origine. Câteva sute sunt europeni, tineri care au luptat în Irak și în Siria. Acum serviciile de securitate ar trebui să-i identifice și să-i localizeze înainte să comită atentate.

E puțin probabil ca tinerii aceștia să revină la o viață normală, mai ales dacă sunt căutați pentru atrocitățile comise în numele ISIS. Cei mai mulți jihadiști ISIS au revenit în Marea Britanie, în Germania și în Franța. Sunt, de altfel, țările în care au avut loc cele mai multe atacuri din Europa.

Un aspect și mai îngrijorător al raportului, întocmit de o organizație înființată de un fost agent FBI, este numărul mare de copii racolați de ISIS în ultimii ani.

Din Europa sunt sute. Franța e pe primul loc în acest top, urmată de Belgia, Olanda, Germania și Marea Britanie. Sunt minori pe care autoritățile din țările de origine ar trebuie să-i preia în custodie, pentru a fi reintegrați.

O misiune dificilă, pentru că va fi greu de stabilit, în funcție de vârstă, cât de îndoctrinați au fost și ce pericol pot reprezenta în viitor.